Sari direct la conținut

Republica Moldova are nevoie de un plan pentru plata gazelor, după amenințările Gazprom

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Guvernul Republicii Moldova, confruntat cu avertismente de la Gazprom privind sistarea livrărilor, trebuie să stabilească un plan pentru a-i plăti pe furnizorii de gaze, deoarece iarna se apropie rapid, a afirmat joi şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, la postul de televiziune TV8, transmite Reuters.

Pentru a acoperi cerinţele din octombrie, Chişinăul trebuie să plătească pentru 53 de milioane metri cubi de gaze, dar cifra va creşte semnificativ luna viitoare.

”În noiembrie, odată cu vremea rece, volumul de gaze va creşte la 150 milioane metri cubi şi va trebui să ne gândim cum vom achita”, a declarat Ceban.

Săptămâna trecută, Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului, dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie, în urma criticilor Guvernului de la Chişinău legate de reducerea cu 30% a volumului de gaz rusesc livrat Republicii Moldova.

Compania rusă a acuzat societatea Moldovagaz că ”a încălcat cu regularitate condiţiile contractuale referitoare la termenele de plată” şi, în plus, aceeaşi societate a cerut în mod repetat Gazpromului ”condiţii contractuale mai puţin riguroase în ce priveşte volumele furnizate”, iar compania rusă ”a satisfăcut cu regularitate aceste solicitări”.

Conform contractului pe cinci ani, Moldovagaz şi Gazprom ar urma să stabilească până la începutul lunii noiembrie volumele de gaze livrate în următoarele 12 luni.

”Preşedintele Vladimir Putin cu siguranţă speră că atunci când consumatorii văd cât plătesc pentru gaze vor alege un guvern mai prietenos cu Rusia. Vom găsi alte surse şi, dacă nu putem face plăţile, vom găsi metode de economisire”, a declarat analistul Sergiu Tofilat, pentru Reuters.

Republica Moldova, care a făcut parte din fosta URSS, este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile referitoare la tăierea livrărilor. (Sursă Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro