Sari direct la conținut

Kazahstanul mai face un pas prin care se îndepărtează de Rusia: Nu vrea să plătească gazele cu ruble

HotNews.ro
Industria petrolului și gazelor din Kazahstan, Foto: Dreamstime.com / Oleg Kachura
Industria petrolului și gazelor din Kazahstan, Foto: Dreamstime.com / Oleg Kachura

Partenerii Rusiei din Uniunea Economică Eurasiatică (EEU), un bloc comercial post-sovietic, ar trebui să aibă posibilitatea de a alege între mai multe valute cu care să plătească pentru gazele naturale, în loc să fie restricționați la rubla rusească, a declarat vineri un oficial kazah de rang înalt, citat de Reuters.

Declarația este un nou exemplu al faptului că fostele republici sovietice din Asia Centrală se ridică din ce în ce mai mult împotriva Moscovei, conștiente de noua lor influență, în timp ce Rusia se orientează către piețele și rutele lor comerciale în încercarea de a eluda sancțiunile occidentale.

EEU (ce are cinci țări membre) discută despre crearea unei piețe unice pentru petrol și gaze, iar Rusia a propus utilizarea rublei ca monedă de plată, a declarat ministrul kazah al Energiei, Bulat Akchulakov, în cadrul unei conferințe.

Moscova, care se confruntă cu sancțiuni din partea Occidentului din cauza invaziei sale în Ucraina, a cerut în acest an clienților occidentali să plătească ruble pentru livrările sale energetice, o măsură care îi protejează banii de blocarea lor de către băncile străine și care vizează, de asemenea, reducerea rolului dolarului în comerțul global.

Dar Kazahstanul, a doua economie ca mărime din Uniunea Economică Eurasiatică, nu este de acord.

„Poziția noastră (în timpul discuțiilor recente) a fost că aceasta trebuie să fie o opțiune care să fie aleasă de părțile unui contract”, a declarat Akchulakov.

Kazahstanul exportă, dar și importă gaze din Rusia vecină, deoarece doar unele dintre regiunile sale sunt bogate în hidrocarburi. Kazahstanul, o țară de mari dimensiuni, are o frontieră de peste 7.600 de kilometri cu Rusia.

Referințe:

(foto articol: © Oleg Kachura | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro