Cine a încercat să folosească o „bombă murdară” în istoria recentă și de ce nimeni nu a reușit
Moscova a susținut că Ucraina ar putea folosi în Rusia o „bombă murdară” – un dispozitiv care conține material radioactiv, precum și explozibili convenționali -, în timp ce țările occidentale au acuzat Rusia că a complotat pentru a folosi amenințarea unei bombe cu material nuclear ca pretext pentru o escaladare în Ucraina. Cine a încercat să folosească o „bombă murdară” în istoria recentă și de ce nimeni nu a reușit?
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu le-a transmis mai multor omologi ai săi din domeniul Apărării, inclusiv ministrului francez Sebastian Lecornu, britanicului Ben Wallace, ministrului turc al Apărării Hulusi Akar și secretarului american Lloyd Austin, că Moscova este îngrijorată că Ucraina va detona o astfel de bombă pe teritoriul său pentru a acuza apoi Rusia de folosirea ei.
RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, scria la rândul ei la primele ore duminică dimineaţa, înainte de apelurile lui Șoigu, că, potrivit unor „surse credibile din mai multe ţări, inclusiv din Ucraina”, Kievul ar pregăti o provocare cu o „bombă murdară” pe propriul teritoriu.
Rusia nu a oferit însă nicio dovadă, iar Ucraina – precum și Franța, Marea Britanie și SUA – au respins acuzațiile.
„Dacă Rusia spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzând Moscova că ar căuta să justifice o escaladare în acest mod a conflictului.
A mai fost folosită o „bombă murdară”?
Cine a încercat să folosească o „bombă murdară” în istoria recentă și de ce nimeni nu a reușit?
Nicăieri în lume nu a avut loc un atac de succes cu „bombă murdară”. Cu toate acestea, au existat încercări, scrie BBC.
- În 1996, rebelii din Cecenia au amplasat în Parcul Izmailovo din Moscova o bombă care conținea dinamită și Cesiu-137. Cesiul fusese extras din echipamente de tratare a cancerului. Serviciile de securitate au descoperit locația, iar „bomba murdară” a fost dezamorsată.
- În 1998, serviciile de informații ale Ceceniei au găsit și dezamorsat o „bombă murdară” care fusese plasată lângă o linie de cale ferată.
- În 2002, Jose Padilla, un cetățean american care a avut contacte cu Al-Qaeda, a fost arestat la Chicago, fiind suspectat că plănuia un atac cu „bombă murdară”. A fost condamnat la 21 de ani de închisoare.
- Doi ani mai târziu, Dhiren Barot, cetățean britanic și membru al-Qaeda, a fost arestat la Londra și ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că ar fi complotat atacuri teroriste în SUA și Marea Britanie, care ar fi inclus utilizarea unei bombe murdare.
- Nici Padilla, nici Barot nu apucaseră să își asambleze dispozitivele.
De ce a lansat Rusia acuzațiile privind folosirea unei „bombe murdare”?
În timp ce pe câmpul de luptă forțele ucrainene au desfășurat noi operațiuni ofensive în nord-estul Ucrainei, iar forțele rusești au continuat să se pregătească pentru o retragere din Herson, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a început să își sune omologii occidentali pentru a le transmite că Ucraina pregătește un atac cu o „bombă murdară” sub steag fals într-o încercare de a încetini sau chiar suspenda ajutorul militar occidental pe care îl primește Kievul, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Serghei Șoigu a încercat, probabil, să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și, eventual, să slăbească alianța NATO prin convorbirile alarmiste pe care le-a avut duminică cu mai mulți miniștri ai apărării din țări membre NATO.
Șoigu și-a sunat duminică omologii din Franța, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite, susținând că Ucraina se pregătește să efectueze un atac sub steag fals folosind o „bombă murdară”, adică un exploziv convențional amestecat cu material radioactiv, care nu este o armă nucleară, pentru a acuza Rusia că folosește arme de distrugere în masă, în timp ce presa rusă de stat a amplificat această informație.
Cu toate acestea, convorbirile pe care le-a avut Șoigu au avut mici diferențe.
Conform ISW, este puțin probabil ca Kremlinul să pregătească un atac iminent cu „bombă murdară” sub steag fals, deoarece afirmațiile lui Șoigu de fapt susțin ceea ce Moscova acuză de la începutul războiului: statele occidentale ajută Ucraina să desfășoare un atac cu arme de distrugere în masă sub steag fals.
De altfel, încă din luna aprilie, Ministerul rus al Apărării susținea că are informații potrivit cărora SUA „pregătesc provocări pentru a acuza forțele armate ruse de utilizarea de arme chimice, biologice sau nucleare tactice”.
Ce este „bomba murdară” despre care Rusia susține că Ucraina vrea să o folosească
„Bomba murdară” despre care Moscova susține că Ucraina vrea să o detoneze în Rusia nu este o bombă nucleară, ci una convențională cu materiale radioactive care să fie pulverizate sub formă de praf în momentul exploziei, notează AFP.
Termenul de „bombă murdară” sau „dispozitiv de dispersie radiologică” (RDD) înseamnă, în general, orice dispozitiv exploziv care diseminează unul sau mai multe produse chimice sau biologice toxice (NRBC – nuclear, radiologic, biologic sau chimic).
Acest tip de bombă nu este considerată o armă atomică, a cărei explozie rezultă din fisiunea (bombă A) sau fuziunea nucleară (bombă H) și provoacă distrugeri imense pe o rază mare. Fabricarea unei bombe atomice necesită utilizarea unor tehnologii complexe de îmbogățire a uraniului.
Mult mai puțin complexă de realizat, „bomba murdară” folosește un exploziv convențional și principalul său scop este contaminarea unei zone prin radiații directe și a oamenilor prin ingestia sau inhalarea de materiale radioactive.
„O bombă murdară nu este o „armă de distrugere în masă”, ci o „armă de perturbare în masă” care urmărește în principal să contamineze și să sperie”, rezumă Comisia Americană de Reglementare Nucleară.
Principalul pericol al unei „bombe murdare” vine din explozie și nu din radiații. Doar oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficiente pentru a provoca o boală gravă imediată.
Cu toate acestea, praful și fumul radioactiv se pot deplasa și pot prezenta un pericol pentru sănătate dacă praful este inhalat sau dacă sunt ingerate alimente sau apă contaminate.
Materialele radioactive necesare pentru fabricarea unui astfel de dispozitiv exploziv sunt utilizate în spitale, unități de cercetare, situri industriale sau militare.
- Urmărește ultimele evoluții din a 244-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO