VIDEO Probleme în „familie”. Kremlinul pus în situația de a apăra alianța de securitate condusă de Rusia, în ciuda criticilor membrilor CSTO
Kremlinul a încercat să minimizeze informațiile conform cărora o alianță de securitate condusă de ruși a fostelor națiuni sovietice slăbește în urma războiului din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că încercările de a destrăma alianța au existat întotdeauna, dar a insistat că aceasta va rămâne la mare căutare, în ciuda criticilor din această săptămână din partea Armeniei, relatează Reuters și Guardian.
Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a pus sub semnul întrebării eficacitatea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), formată din șase națiuni, la un summit din această săptămână.
În timpul unei fotografii „de familie” a liderilor țărilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din Erevan, miercuri, prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, s-a îndepărtat de Putin, care stătea în stânga lui.
Oh my. Look at the prime minister of Armenia Pashinyan going out of his way to stand as far as possible from Putin. And Putin knows it, too. Insult to the injury, this is at the gathering of the supposedly Russia-led security bloc. pic.twitter.com/KNCWjKNAHV
— Bakhti Nishanov (@b_nishanov) November 23, 2022
Pașinian a refuzat apoi să semneze o declarație la summit și a criticat eșecurile recente ale CSTO, care leagă Armenia, Belarus, Kazahstanul, Kârgâzstanul și Tadjikistanul într-un acord de apărare reciprocă.
A video appeared showing how Pashinyan humiliated Putin and Lukashenko by closing the CSTO summit in Yerevan without signing the final declaration
„I am closing the meeting, thank you very much. Thank you very much!”
The reaction of the two dictators at this moment is priceless pic.twitter.com/4sRPBzWiWF
— NEXTA (@nexta_tv) November 24, 2022
Critica Armeniei vine în urma comentariilor președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, la adunarea generală a ONU din septembrie, în care acesta a criticat implicit războiul Rusiei în Ucraina.
„Este deprimant că apartenența Armeniei la OTSC nu a descurajat Azerbaidjanul de la acțiuni agresive. Nu am reușit nici până astăzi să obținem un răspuns al OTSC privind agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a acuzat el.
„Aceste fapte aduc prejudicii grave imaginii OTSC atât în interiorul țării noastre cât și în afara granițelor sale, iar eu consider acesta a fi principalul eșec din timpul președinției armene a OTSC”, a subliniat el.
Duminică, Reuters a raportat că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că încercările de a destrăma CSTO au existat întotdeauna și vor continua să facă acest lucru, dar a insistat că alianța rămâne la mare căutare, în ciuda criticilor din această săptămână din partea Armeniei.
„Întotdeauna au existat încercări de a (aduce) dezintegrarea CSTO”, a declarat agențiile de presă citate de Peskov într-un interviu difuzat la televiziunea de stat.
„Dar cel puțin acum vedem că, în ciuda tuturor dificultăților, în ciuda posibilelor contradicții chiar și între țările membre, această structură rămâne la mare căutare”, a spus el. „Și și-a demonstrat pe deplin relevanța și eficacitatea, adică soluționarea situației din Kazahstan”.
Rusia, jucătorul dominant în CSTO, riscă să-și piardă influența în părți din fosta Uniune Sovietică pe care le-a văzut cândva ca sfera sa de influență, pe măsură ce conflictul din Ucraina ajunge în a zecea lună.
Kazahstanul a luat poziție împotriva războiului din Ucraina
Tokayev din Kazahstan, care l-a sfidat deschis pe marele aliat al Rusiei în privința acțiunilor sale în Ucraina, a câștigat realegerea în această lună și urmează să se întâlnească luni cu președintele rus Vladimir Putin în orașul rus Orenburg.
Kazahstanul a respins cererea de a trimite trupe pentru a lupta cu Rusia aproape de începutul războiului și a trimis avioane încărcate cu ajutor umanitar în Ucraina.
Kazahstanul a refuzat, de asemenea, să recunoască republicile separatiste Luhansk și Donețk create de Rusia în sudul Ucrainei, pe care președintele țării Kassym-Iomart Tokayev și-a propus să le afirme în fața președintelui rus Vladimir Putin în timp ce vorbea la un forum economic de la Sankt Petersburg în iunie, potrivit Insider.
Poziția oficială a Kazahstanului cu privire la război este de a cere o încetare a focului și o soluție diplomatică, a declarat Magzhan Iliassov, noul ambasador al Kazahstanului în Marea Britanie, într-o conferință de presă la care a participat Insider.
„Suntem vecini cu Federația Rusă. Există părți ale comunității și societății noastre care sunt foarte îngrijorate de ceea ce s-a întâmplat. Există unii oameni care pot extrapola scenariul că se poate întâmpla Kazahstanului”, a spus el.