Sari direct la conținut

Bielorusul care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace anul acesta a fost pus sub acuzare pentru „contrabandă” la Minsk / Pedeapsa pe care o riscă

HotNews.ro
Ales Bialiatki se afla deja in inchisoare in Belarus, Foto: Sergei Grits / AP - The Associated Press / Profimedia
Ales Bialiatki se afla deja in inchisoare in Belarus, Foto: Sergei Grits / AP - The Associated Press / Profimedia

Colaureatul Premiului Nobel pentru Pace Ales Bialiaţki, vechi apărător al drepturilor omului în Belarus, riscă până la 12 ani de închisoare într-un dosar de „contrabandă” cu numerar, a anunţat luni ONG-ul său Viasna, citat de AFP și Agerpres.

Bialiaţki, care deja se află în detenţie din iulie 2021 în Belarus, figurează în acest dosar alături de alţi colaboratori arestaţi şi un al treilea aflat în exil în străinătate, potrivit Viasna.

„Ei riscă între 7 şi 12 ani de închisoare”, a precizat organizaţia într-un comunicat. Bialiaţki şi colaboratorii săi sunt acuzaţi că au tranzitat „în grup organizat” frontiera belarusă având asupra lor „o mare cantitate de numerar” şi că „au finanţat acţiuni colective ce au adus grave prejudicii ordinii publice”.

Potrivit Viasna, data procesului nu a fost încă fixată. Acest nou dosar este perceput de mulţi drept o răzbunare a preşedintelui belarus Alexandr Lukașenko, la putere din 1994, aliat al Moscovei care vrea să reducă la tăcere orice formă de critică, mai ales după ampla mişcare de contestare post-electorală din vara lui 2020.

Bielorusul este unul dintre cei 3 laureați ai Premiului Nobel pentru Pace în 2022

Ales Bialiaţki a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Pace datorită luptei lui pentru apărarea drepturilor omului, alături de centrul rus Memorial şi ONG-ul Centrul ucrainean pentru libertăţi civile.

Minskul a denunţat acest premiu drept „o decizie politică”.

Fondată în 1996 în timpul amplelor manifestaţii pro-democraţie din Belarus, Viasna şi-a început activitatea oferind ajutor persoanelor aflate în detenţie şi apropiaţilor lor.

Ulterior, activitatea ONG-ului s-a extins la apărarea drepturilor omului în general, într-o ţară unde abuzurile de acest fel sunt generalizate.

În luna septembrie, Rusia a închis definitiv publicația Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din țară, acesta fiind condus de Dmitri Muratov, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro