Sari direct la conținut

Japonia: Trei condamnați la moarte au dat în judecată guvernul pentru că metoda de execuție are o cruzime prea mare

HotNews.ro
Închisoarea Abashiri din Japonia, Foto: Dreamstime.com
Închisoarea Abashiri din Japonia, Foto: Dreamstime.com

Trei deținuți japonezi condamnați la moarte au intentat marți un proces împotriva guvernului japonez, denunțând „cruzimea” execuțiilor prin spânzurare și cerând ca acestea să fie oprite, a declarat avocatul lor, potrivit France Presse.

Cei trei reclamanți, deținuți la Osaka, în vestul Japoniei, a căror identitate nu a fost dezvăluită, vor să „obțină o ordonanță” împotriva execuțiilor prin spânzurare, a declarat pentru Kyoji Mizutani.

De asemenea, ei cer despăgubiri de 33 de milioane de yeni (229.000 de euro) pentru „suferința psihologică” suferită de când au fost condamnați la moarte în 2000, a adăugat avocatul.

Japonia este, alături de Statele Unite, una dintre puținele țări democratice care încă mai aplică pedeapsa cu moartea. Opinia publică din Japonia rămâne în favoarea pedepsei cu moartea, în ciuda criticilor.

O victorie judiciară ar duce la o reformare a legilor privind execuțiile în această țară, care are în prezent peste 100 de condamnați la moarte în așteptarea execuției. Printre aceștia se numără și criminali în serie.

De obicei, între pronunțarea sentinței și executarea acesteia prin spânzurare trec mulți ani, dar deținuții sunt de obicei anunțați cu doar câteva ore înainte de execuție.

Atunci când pedeapsa cu moartea este aplicată în Japonia, prizonierii condamnați, încătușați și legați la ochi, sunt aduși pe o trapă care se deschide sub picioarele lor prin intermediul unui mecanism declanșat de unul dintre butoanele de pe peretele unei camere alăturate, activat simultan de mai mulți gardieni care nu știu care dintre ele funcționează.

Alți doi condamnați la moarte au intentat anul trecut un proces împotriva guvernului, susținând că practica de a avertiza deținuții cu doar câteva ore înainte de execuție este ilegală și provoacă suferință psihologică.

În iulie anul trecut, un bărbat de 39 de ani, condamnat la moarte pentru uciderea a șapte persoane în Tokyo în 2008, a fost executat. Alți trei condamnați la moarte au fost executați în decembrie 2021, prima aplicare a pedepsei cu moartea în Japonia după doi ani de pauză.

(foto articol © | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro