Sari direct la conținut

Șeful Roscosmos salută solidaritatea americană de la bordul ISS: „Ați dat un exemplu lumii întregi”

HotNews.ro
Seful Roscosmos, Iuri Borisov, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images
Seful Roscosmos, Iuri Borisov, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Directorul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), Iuri Borisov, a salutat marţi solidaritatea de care a dat dovadă partea americană în timpul recentei probleme depistate în segmentul rusesc al Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după o scurgere accidentală, informează TASS și Agerpres.

„Salutăm toată echipa americană, ei s-au comportat foarte demn în această situaţie şi ne-au întins o mână pentru a ne ajuta. Însă eu sper că vom rezolva problema prin propriile mijloace”, a declarat Iuri Borisov într-o discuţie cu cei trei cosmonauţi ruşi prezenţi la bordul ISS – Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin şi Anna Kikina.

„Sper că acest mic incident care s-a produs la sistemul de reglare a temperaturii (în capsula Soyuz MS-22) nu a avut vreun efect asupra moralului vostru şi capacităţii voastre de a vă păstra sângele rece”, a continuat el, potrivit unei transcrieri publicate de Roscosmos.

„Aţi dat un exemplu lumii întregi despre felul în care trebuie să lucrezi în condiţiile cele mai îngrozitoare şi mai dificile. Sper că mulţi dintre politicieni vor învăţa o lecţie”, a adăugat Borisov.

Scurgerea de pe Soyuz MS-22 s-a produs miercurea trecută atunci când cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin se pregăteau pentru o ieşire în spaţiu, care a fost în cele din urmă anulată.

Sursa acelei scurgeri a fost identificată: ea provenea de la sistemul de răcire al capsulei Soyuz, iar fluidul descoperit în exteriorul capsulei era, a priori, lichid de răcire.

Noul șef al Roscosmos i-a luat locul belicosului Dmitri Rogozin

Luni, Roscosmos a anunţat că temperatura s-a stabilizat în jurul valorii de 30 de grade Celsius în capsula rusească. Potrivit aceleiaşi agenţii, cauza scurgerii era în curs de identificare şi o comisie specială ar trebui să decidă dacă vehiculul spaţial va mai putea fi utilizat pentru a aduce cosmonauţi pe Terra.

ISS reprezintă unul dintre puţinele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite şi Rusia după declanşarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie şi după sancţiunile adoptate ulterior de statele occidentale.

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin cu Borisov în fruntea Roscosmos la jumătatea lunii iulie.

Înainte de a fi numit în această funcție el a fost, la fel ca Rogozin, vicepremier al Rusiei responsabil de coordonarea industriei de apărare. Spre deosebire de predecesorul său însă, Borisov pare să fie mai degrabă un adept al cooperării cu partenerii internaționali în domeniul spațial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro