Sari direct la conținut

Planul Rusiei pentru a-i pedepsi pe investitorii străini din țările „neprietenoase” / 10% din orice tranzacție la bugetul de stat

HotNews.ro
Sucursală Raiffeisen Bank în Moscova, Rusia, Foto: Japaridze Mikhail / TASS / Profimedia
Sucursală Raiffeisen Bank în Moscova, Rusia, Foto: Japaridze Mikhail / TASS / Profimedia

Investitorii străini din țările „neprietenoase” care își vând acțiunile de la companii rusești ar putea fi nevoiți să o facă la jumătate de preț sau mai puțin, a declarat Ministerul de Finanțe, bugetul rus putând lua o cotă de 10% din orice tranzacție, potrivit Al Jazeera.

Procesele-verbale ale unei reuniuni a comisiei de monitorizare a investițiilor străine au enumerat măsurile care s-ar putea aplica „persoanelor străine asociate cu state străine care comit acte neprietenoase împotriva entităților juridice și persoanelor fizice din Rusia” atunci când vând active.

Țările „neprietenoase” sunt considerate cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv membrii Uniunii Europene, Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie și Australia.

„Vânzarea de active cu un discount de cel puțin 50% din valoarea de piață a activelor relevante indicată în raportul de evaluare a activelor”, se arată într-una dintre condiții.

O altă condiție spunea că vânzătorilor li s-ar putea cere să se angajeze la plăți suplimentare pe un an sau doi sau la o taxă inițială de 10% din totalul tranzacției către bugetul federal al Rusiei.

Economia Rusiei nu s-a prăbușit, dar nu o duce prea bine / Multe companii au ales să rămână

Peste 300 de companii internaționale s-au retras sau au anunțat că se retrag din Rusia, își suspendă sau restrâng activitățile din țara condusă de președintele Vladimir Putin după ce acesta a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina. Dar peste 1.000 de companii au ales să rămână în Rusia.

UE a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea neprovocată și nejustificată a Ucrainei la 24 februarie și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporijie și Herson. La acestea se adaugă și cele impuse de alte țări, cum ar fi SUA și Australia.

Economia Rusiei nu s-a prăbușit așa cum au prezis analiștii, Vladimir Putin căutând mereu noi modalități de a scăpa de aceste măsuri pentru a-și alimenta mașinăria de război.

Acum, la mai bine de nouă luni de când Putin a ordonat invadrea Ucrainei, cei care resimt penuria de bunuri sunt cetățenii simpli din cea mai sancționată țară din lume, unde din cauza măsurilor restrictive unele rețete de dulciuri au fost modificate, viteza la internet este mai mică, pe străzi circulă mai puține autobuze, iar mai multe crematorii s-au închis.

Referință:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro