Sari direct la conținut

Suedia a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

HotNews.ro
Exploatarea unor pamanturi rare in China, Foto: STR / AFP / Profimedia
Exploatarea unor pamanturi rare in China, Foto: STR / AFP / Profimedia

LKAB, compania de stat a Suediei în domeniul mineritului, a anunțat joi că a identificat zăcăminte de peste un milion de tone de pământuri rare în zona Kiruna din nordul țării, acesta fiind cel mai mare astfel de zăcământ cunoscut în Europa, relatează Reuters.

Pământurile rare sunt un grup de metale esențiale pentru procesele industriale moderne, fiind necesare pentru producerea unor componente ale mașinilor electrice, turbinelor eoliene și dispozitivelor electronice de ultimă generație.

„Aceasta este o veste bună, nu doar pentru KLAB, regiune și poporul suedez, dar și pentru Europa și schimbările climatice”, a declarat directorul companiei de stat a Suediei, Jan Mostrom.

„[Zăcământul] ar putea deveni o cărămidă semnificativă în procesul de producere a materialelor critice absolut cruciale pentru tranziția către energia verde”, a declarat acesta.

Vestea este cu atât mai importantă întrucât în prezent în Europa nu sunt exploatate pământuri rare, ceea ce înseamnă că regiunea este dependentă de importurile din alte părți ale lumii, cu precădere China, care deține vasta majoritate a rezervelor mondiale.

Europa este dependentă de importurile de pământuri rare

Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, a închis una dintre cele mai mari mine de pământuri rare din lume în noiembrie 2021 după ce indigenii inuiți au militat pentru acest lucru.

Măsura a provocat noi îngrijorări după ce Afganistanul, un alt furnizor important de pământuri rare pentru industria din Occident, a căzut din nou în mâinile talibanilor cu doar câteva luni înainte.

„Electrificarea, independența UE față de Rusia și China vor începe din [această] mină”, a declarat joi ministrul suedez pentru energie, Ebba Busch, într-un comunicat remis presei.

Însă drumul către exploatarea zăcământului din Suedia ar putea fi unul lung, LKAB afirmând că intenționează să depună o cerere în acest sens în 2023 dar că ar putea trece până la 10-15 ani înainte să înceapă propriu-zis activitățile de minerit și livrările către piețe.

Comisia Europeană consideră pământurile rare printre cele mai importante resurse din regiune.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro