Un important producător de lactate vrea vaci „eco” pentru a reduce emisiile de metan
Gigantul alimentar francez Danone a anunțat marți că intenționează să reducă emisiile de metan de la vacile care îi alimentează fabricile cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020, relatează AFP.
„Vom vedea cum putem îmbunătăți practicile în general în ferme”, a declarat pentru AFP Jeanette Coombs-Lanot, o purtătoare de cuvânt a grupului.
Printre schimbările pe care intenționează să le facă grupul se numără: utilizarea unor rase cu emisii mai reduse, optimizarea dietelor, menținerea vacilor în producție pentru mai mult timp și captarea emisiilor de gunoi de grajd pentru a le transforma în biogaz.
Impactul ecologic al creșterii bovinelor este sporit de procesul de digestie al vacilor, care elimină metan: același lucru ca și gazul de oraș, care are o putere de încălzire mult mai mare decât dioxidul de carbon. De asemenea, metanul se scurge din gunoiul de grajd.
„Danone este primul grup alimentar care și-a stabilit un obiectiv specific de reducere a emisiilor de metan”, se arată într-un comunicat.
Acest obiectiv este în concordanță cu „Angajamentul global privind reducerea emisiilor de metan”, o sută de țări s-au angajat, în cadrul COP26 din 2021, să reducă emisiile de metan cu cel puțin 30 % până în 2030, comparativ cu 2020.
Citește și:
Danone cumpără lapte de la zeci de mii de ferme
Obiectivul Danone se referă la laptele proaspăt, cumpărat direct de la 58 000 de ferme de lapte din 20 de țări, care reprezintă 70% din emisiile de metan.
Danone susține că și-a redus emisiile de metan cu „aproximativ 14%” între 2018 și 2020.
În Maroc, unde grupul colectează lapte de la producători foarte mici, „se pot face multe progrese prin optimizarea producției”, a declarat Coombs-Lanot.
Îmbunătățirea producției de lapte a fiecărei vaci poate reduce numărul de animale dintr-o fermă și, prin urmare, emisiile, pentru aceeași producție.
Compania Danone este, de asemenea, interesată de inovațiile care promit să filtreze metanul emis de vaci, prin intermediul unui dispozitiv montat pe un ham, sau să reducă producția de metan la sursă, de exemplu, datorită unor aditivi alimentari pe bază de alge.
Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu din 2021 a subliniat că soluțiile tehnologice au doar un „potențial limitat” de a reduce semnificativ emisiile din sectorul agricol.
Sursa foto: Dreamstime.com