Israelul ajută Ucraina fără să vrea: Ce fac americanii pe sub nasul premierului Netanyahu
Statele Unite transferă muniție depozitată în Israel către Ucraina pentru a fi folosite în războiul împotriva Rusiei, a relatat miercuri New York Times, precizând că decizia a fost luată anul trecut.
Un oficial israelian a confirmat informația pentru Reuters, spunând că premierul de atunci, Yair Lapid, a aprobat transferul, deși Statele Unite nu au nevoie în mod oficial de un astfel de consimțământ.
Timp de zeci de ani, Pentagonul a stocat muniție în Israel pentru a servi ca punct de aprovizionare de urgență pentru vremuri de război – sau pentru a fi predate altor aliați ai SUA.
Potrivit New York Times, cantitatea de muniție pe care Washingtonul a decis să o mute din Israel în Ucraina este de aproximativ 300.000 de proiectile de artilerie de 155 de milimetri. Aproximativ jumătate din acestea au fost trimise în Europa pentru a fi redistribuite Ucrainei, scrie ziarul citat.
Întrebat despre aceste informații, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat doar că „echipamente americane care erau depozitate în Israel au fost transferate forțelor armate americane în urmă cu câteva săptămâni, la cererea acestora”.
Israelul ajută Ucraina fără să vrea
Dacă astfel de transferuri au avut sau vor avea loc în mandatul premierului conservator israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit în funcție la 29 decembrie, acest lucru ar putea pune la încercare relația pe care a construit-o cu președintele rus Vladimir Putin în mandatele anterioare.
Netanyahu a vorbit despre reexaminarea politicii israeliene privind războiul dintre Ucraina și Rusia și nu a promis nicio livrare directă de arme către Kiev. Lapid, care a fost premier timp de șase luni, a fost vocal în exprimarea solidarității cu Ucraina.
Ambasada SUA în Israel nu a făcut nicio declarație cu privire la articolul din New York Times. Ambasadorul ucrainean Evgen Korniychuk a declarat telefonic pentru Reuters că nu are „nicio idee” dacă informația este adevărată. Ambasada Rusiei a refuzat să comenteze.
Până acum, Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar și-a limitat asistența acordată Kievului la ajutor umanitar și echipament de protecție.
Deși muniția americană depozitată în Israel se află sub protecția sa, „americanii nu au nevoie de permisiunea noastră pentru a o muta. Acestea sunt proprietate americană”, a declarat pentru Reuters David Ivry, un fost director general al Ministerului israelian al Apărării.
(foto articol: ©Swathi Mohan|Dreamstime.com)