Termenul pe care și-l propune Ucraina pentru aderarea la UE / Comisar european: „Este un maraton, nu un sprint”
Ucraina consideră că se află în situaţia de a adera la Uniunea Europeană în termen de doi ani, spune premierul ucrainean Denis Şmîhal, care promite să adopte o politică de „toleranţă zero” faţă de corupţie, într-un moment în care Ucraina, aflată în plin război declanșat de Rusia, este zguduită de scandaluri de corupție la nivel înalt.
Premierul Ucrainei a făcut aceste declarații pentru săptămânalul german Der Spiegel, scrie Agerpres, citând EFE.
- „Sunt convins că vom reuşi în doi ani. Ambiţia noastră este ca la sfârşitul lui 2024 să fim deja pregătiţi oficial să devenim membri (ai UE).
- Decizia nu ne aparţine. Dar suntem dispuşi să facem tot ce ţine de noi”, a declarat premierul ucrainean pentru publicaţia germană.
Şmîhal aminteşte că ţara sa a obţinut statutul de candidat la aderare anul trecut, un proces care altora le-a luat ani de zile, şi afirmă că, în pofida războiului, Kievul va îndeplini aşa-numitele „şapte puncte” sau recomandări stabilite de Bruxelles. Odată cu îndeplinirea acestor condiţii, va începe procesul oficial de aderare, care poate dura „cinci, şapte sau 10 ani”, dar pe care Ucraina – potrivit premierului său – îl va încheia în doi ani.
Oficialul ucrainean a vorbit pe larg despre lupta împotriva corupţiei, unul dintre punctele esenţiale cerute de Bruxelles pentru aderarea ţării la UE. El a amintit de măsurile adoptate recent drept o dovadă de angajament faţă de politica de „toleranţă zero”, despre demisii sau demiteri ale unor oficiali de rang înalt din diverse ministere, precum şi despre ancheta referitoare la posibile cazuri de mită la Ministerul Apărării ucrainean.
Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental. Autorităţile ucrainene au anunţat că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă. Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.
Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an.
- „Statutul de ţară candidată implică obligaţii. Peste 90% dintre ucraineni vor Ucraina în UE şi atât guvernul, cât şi preşedintele vor face tot posibilul pentru a demonstra că s-au îndeplinit cele şapte recomandări înaintea summitului”, a insistat premierul ucrainean.
Printre măsurile luate, premierul ucrainean citează numirea unui procuror anticorupţie, însărcinat cu anchetele în domeniu.
- „Vom stabili un sistem complet anticorupţie, pentru a le demonstra partenerilor noştri occidentali toleranţa noastră zero faţă de acest flagel”, a insistat şeful guvernului ucrainean.
Şmîhal s-a referit și la întâlnirile care vor avea loc joi la Kiev, premergătoare summitului care se va desfăşura vineri între Zelenski, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Von der Leyen şi Michel s-au deplasat la Kiev împreună cu circa 15 comisari europeni, pentru o vizită de două zile axată pe summitul de vineri şi ca modalitate de exprimare a solidarităţii europene faţă de Ucraina, cu câteva săptămâni înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse.
Comisarul Johannes Hahn: Procesul de aderare a Ucrainei la UE e „un maraton, nu un sprint”
Comisarul european pentru buget şi administraţie Johannes Hahn a atras atenţia joi că procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană „este un maraton, nu un sprint”, dar a subliniat că „destinul acestei ţări este în Europa”, scrie EFE.
Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care circa 15 comisari europeni s-au reunit la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
- „Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint”, a afirmat Hahn în plenul Parlamentului European despre summitul UE-Ucraina.
Cu toate acestea, Hahn a dat asigurări că „destinul Ucrainei este în Europa şi că drumul comun european s-a decis în iunie 2022”, când fostei republici sovietice i-a fost acordat statutul de ţară candidată.
- „Comisia va sprijini Ucraina pe parcursul întregului său proces de aderare. În pofida atacurilor continue şi nemiloase ale agresorului, constatăm un impuls uriaş al reformelor”, a subliniat Hahn.
Comisarul european a adăugat că reuniunea de joi şi summitul de vineri „vor trimite un mesaj foarte clar Ucrainei şi dincolo de ea cu privire la sprijinul nostru continuu şi de nezdruncinat” acordat fostei republici sovietice „atât cât va fi nevoie” şi cu privire la ”forţa noastră colectivă şi hotărârea de a face faţă agresiunii brutale a Rusiei”.