Sari direct la conținut

Rară recunoaștere a efectului sancțiunilor: Ce spune șeful marii bănci rusești VTB

HotNews.ro
Banca VTB, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Banca VTB, Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andrei Kostin, directorul general al băncii numărul 2 din Rusia, VTB, a acuzat marți sancțiunile pentru toate pierderile înregistrate de creditor în 2022, ceea ce reprezintă o rară recunoaștere a faptului că eforturile occidentale de a pedepsi Moscova din cauza conflictului din Ucraina au paralizat părți din sectorul financiar rusesc, transmite Reuters.

Occidentul a blocat accesul mai multor bănci rusești importante la sistemul internațional de plăți SWIFT la scurt timp după ce Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie anul trecut, creditorii dominanți Sberbank și VTB fiind forțați să închidă operațiunile în mare parte din Europa.

VTB a fost lovită de șocul sancțiunilor mai repede decât celelalte bănci rivale din Rusia și, fiind puternic expusă la piețele internaționale și având peste 20% din portofoliul său de credite în valută, banca a fost unul dintre cei peste 100 de creditori care au înregistrat pierderi, în condițiile în care profiturile sectorului s-au prăbușit cu aproximativ 90% în 2022.

Kostin, într-un interviu acordat postului de televiziune de stat Rossiya 24, a declarat că banca a reușit să își crească portofoliile de credite de retail și corporate, dar că sancțiunile au reprezentat toate pierderile creditorului.

„Principalul motiv pentru care am înregistrat pierderi este că, între 24 februarie și 10 martie, înainte de a se lua decizii privind restricțiile privind emiterea de fonduri în valută pentru populație, 26 de miliarde de dolari au fost retrase din conturile noastre”, a spus Kostin.

Controalele de capital introduse în februarie și martie anul trecut au inclus interdicția de a cumpăra dolari și euro în numerar, în condițiile în care deponenții au retras în grabă fonduri, iar Moscova a încercat să recapete o parte din frâiele pieței valutare.

VTB a fost forțată să cumpere valută pe piața liberă atunci când rubla a slăbit brusc la peste 100 față de dolar, a declarat Kostin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro