Sari direct la conținut

„S-a săturat!”. Premierul scoțian Nicola Sturgeon și-a dat demisia – UPDATE

HotNews.ro
Nicola Sturgeon, Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia
Nicola Sturgeon, Foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Nicola Sturgeon va demisiona miercuri din funcția de prim-ministru al Scoției, după opt ani de mandat, relatează BBC, lăsând funcția fără un succesor clar și cu problema independenței nerezolvată.

  • UPDATE 13:51 Sturgeon a confirmat informația într-o conferință de presă la Edinburgh, precizând că va rămâne la conducerea guvernului autonom al Scoției până când va fi găsit un succesor. Ea a spus că decizia nu are legătură cu problemele apărute recent. „Această decizie provine dintr-o evaluare mai profundă, făcută pe termen mai lung”, a spus ea, adăugând că se gândește la ea de câteva săptămâni. „Să dai absolut tot ce ai mai bun din tine pentru această funcție este singura modalitate de a o face. Dar, în realitate, acest lucru poate fi făcut de oricine doar pentru o perioadă limitată de timp. Pentru mine, acum este în pericol să devină prea mult timp”, a declarat Sturgeon.

Sturgeon a devenit liderul Partidului Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare, după referendumul pentru independență din 2014, când țara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne parte a Regatului Unit, notează Reuters.

BBC citează o sursă apropiată lui Sturgeon care a declarat că aceasta „s-a săturat” să fie premier. Guvernul scoțian a refuzat să comenteze.

Ea a suferit o lovitură în noiembrie, când instanța supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoțian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.

În replică, Sturgeon a declarat că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a crește presiunea asupra Westminsterului pentru a acorda un alt vot.

Sprijinul pentru independență a depășit 50% în urma deciziei Curții Supreme, dar a scăzut în ultimele luni.

Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, a fost implicată recent și într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale, după ce Scoția a adoptat un proiect de lege pentru a facilita schimbarea juridică a sexului persoanelor.

Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege, prima dată când a invocat puterea de veto asupra unei legi scoțiene, spunând că ar putea avea un impact mai amplu asupra Regatului Unit.

Scoția a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deținuților transsexuali și să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violență împotriva femeilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro