Kremlinul vrea să instituie o contribuție „unică” a companiilor la buget / Visterie secătuită
Kremlinul discută în prezent cu angajatorii ruși despre introducerea în următoarele săptămâni a unei „contribuții voluntare unice” din partea companiilor la bugetul federal, care este supus unei creșteri puternice a cheltuielilor în legătură cu intervenția militară din Ucraina, potrivit AFP.
„Ne așteptăm ca această contribuție să fie de aproximativ 300 de miliarde de ruble”, adică 3,8 miliarde de euro la cursul de schimb actual, a declarat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24.
Ministrul nu a dorit să detalieze mecanismul exact care va fi pus în aplicare, argumentând că acesta este încă „în discuție cu companiile”, dar a precizat că o astfel de contribuție „va finanța programele guvernamentale” în fața „creșterii cheltuielilor”.
Potrivit presei ruse, doar companiile care au avut beneficii în 2022 vor fi afectate de această „contribuție voluntară unică”.
Siluanov a precizat doar că întreprinderile mici și cele din sectoarele petrolului și gazelor nu vor fi afectate de o astfel de măsură, care speră să fie finalizată „în viitorul apropiat”.
Săptămâna trecută, Andrei Belooussov, vicepremierul rus, justificase un astfel de proiect prin „rezultatele financiare foarte bune” ale anumitor companii în 2022.
Cu toate acestea, asociația patronală rusă (RSPP) și-a declarat deja opoziția față de mecanismul propus, precizând că este mai degrabă în favoarea majorării impozitului pe profit cu 0,5 puncte procentuale, până la 20,5%.
Potrivit mai multor observatori, această măsură ar trebui să servească pentru a umple visteria statului rus, ale cărui venituri s-au secătuit din decembrie, potrivit Ministerului de Finanțe, în special din cauza veniturilor mai mici decât se așteptau din hidrocarburi.
În bugetul său anual, Rusia ia în calcul un preț de 70 de dolari pe barilul de petrol exportat. Cu toate acestea, prețul mediu al Ural – țițeiul de referință al țării – a fost puțin sub 50 de dolari în ianuarie 2023, potrivit Ministerului de Finanțe.
Pe același subiect:
- Vremea caldă a topit planul lui Putin, care amenința Occidentul că îi va „îngheța coada” precum lupului dintr-un basm rusesc
- Rusia și-a redus producția de petrol pentru că este incapabilă să-l vândă, spune un oficial american