Sari direct la conținut

„Sindromul Havana”: la ce concluzii au ajuns serviciile secrete americane

HotNews.ro
Ambasada Statelor Unite de la Havana, Foto: Emily Michot / Zuma Press / Profimedia Images
Ambasada Statelor Unite de la Havana, Foto: Emily Michot / Zuma Press / Profimedia Images

Serviciile secrete americane consideră „foarte puţin probabil” ca o putere străină sau o armă să se afle în spatele misteriosului „sindrom Havana”, această tulburare inexplicabilă care a afectat zeci de diplomaţi şi militari americani în mai multe ţări ale lumii, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.

„Pe baza unui efort colectiv implicând agenţiile de informaţii (…), pot să vă împărtăşesc că majoritatea dintre ele au ajuns în prezent la concluzia că este „foarte puţin probabil” ca o entitate străină să fie responsabilă” de aceste tulburări, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, precizând în acelaşi timp că agenţiile au niveluri diferite de „încredere” în evaluarea lor.

Serviciile secrete americane mai consideră că simptomele observate de aceşti angajaţi s-au datorat „probabil unor factori care nu implică o entitate străină, cum ar fi condiţii preexistente, boli convenţionale sau factori de mediu”, potrivit comunicatului.

Avril Haines, împreună cu directorul CIA, William Burns, şi alţi responsabili americani s-au grăbit să spună că aceste concluzii nu pun în cauză, nici nu minimizează „în niciun fel” tulburările reale raportate de persoanele afectate.

Aproximativ 1.000 de cazuri ale acestui misterios sindrom Havana

Potrivit cotidianului Washington Post, care a dezvăluit primul informaţia, şapte agenţii guvernamentale au analizat în cursul ultimilor ani aproximativ 1.000 de cazuri de „incidente anormale de sănătate” şi cinci dintre ele au concluzionat că este „foarte puţin probabil” ca aceste tulburări să fi fost cauzate de un atac deliberat.

Una dintre agenţii consideră că această ipoteză ca „improbabilă”, în timp ce alta se abţine să concluzioneze, a adăugat ziarul american.

Această concluzie pare să vină în contradicţie cu un raport al unui grup de experţi publicat în urmă cu un an, potrivit căruia unde electromagnetice ar putea fi la originea misteriosului sindrom, susţinând astfel teza atacurilor deliberate.

Aceste probleme de sănătate (dureri de cap, greaţă, ameţeli, tulburări de vedere) i-au lovit pentru prima dată pe diplomaţii americani şi canadieni la post în Cuba în 2016, de unde şi numele de „sindrom Havana”.

Aceste „incidente anormale de sănătate”, după cum sunt denumite ele în jargonul administrativ, au fost apoi raportate în alte părţii ale lumii (China, Germania, Australia, Rusia, Austria) şi chiar la Washington.

Sindromul Havana rămâne până astăzi neexplicat de oamenii de ştiinţă, care au înmulţit ipotezele.

În august 2021, vizita vicepreşedintei americane, Kamala Harris, la Hanoi a fost amânată trei ore după o astfel de alertă în capitala vietnameză.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro