Noi dovezi acuzatoare împotriva lui Boris Johnson în Dosarul Partygate
Noi dovezi au fost publicate în cadrul anchetei care va stabili dacă fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a indus în eroare Parlamentul cu privire la comportamentul său în timpul aşa-numitului scandal Partygate, transmite CNN.
Noile informaţii sugerează că oamenii care îl consiliau pe Johnson erau conştienţi de faptul că adunările care aveau loc în Downing Street în timpul restricţiilor generate de Covid încălcau propriile linii directoare ale guvernului Regatului Unit şi indică o cultură a băuturii în Downing Street la acea vreme.
Anul trecut, Poliţia Metropolitană i-a dat lui Johnson o amendă pentru participarea la una dintre adunări, el devenind astfel primul prim-ministru în exerciţiu din Regatul Unit care a fost găsit vinovat de încălcarea legii.
Noile detalii au venit într-un raport al Comitetului Privilegiilor din Camera Comunelor, care a publicat dovezile pe baza cărora Johnson va fi chestionat atunci când va apărea în faţa comisiei la sfârşitul acestui an.
„Mă chinui să găsesc un mod în care acesta se conformează regulilor”
Raportul spune că au existat dovezi care indică faptul că Johnson ar fi indus în eroare Parlamentul cu privire la ceea ce ştia despre evenimentele din Downing Street. „Dovezile sugerează cu tărie că încălcările restricţiilor ar fi fost evidente pentru domnul Johnson în momentul în care a fost la adunări”, se mai arată în raport.
Într-o secţiune a raportului, fostul director de comunicare al lui Johnson este citat că a afirmat într-un mesaj pe WhatApp în legătură cu o adunare din 19 iunie 2020: „Mă chinui să găsesc un mod în care acesta se conformează regulilor.” Ca răspuns la o sugestie ca evenimentul să fie descris ca fiind „rezonabil necesar în scopuri profesionale”, situaţie în care s-ar fi conformat regulilor, directorul de comunicare răspunde: „Nu sunt sigur că se lucrează. De asemenea, face o altă gaură mare în contul prim-ministrului, nu-i aşa?
Johnson a spus în mod repetat Parlamentului că, din câte ştia, „recomandările au fost urmate şi regulile au fost respectate în orice moment”.
Comisia pentru privilegii va decide în cele din urmă dacă Johnson a indus în eroare Camera Comunelor cu privire la acţiunile sale şi, la rândul său, dacă este sau nu găsit vinovat de sfidarea Parlamentului. Decizia va fi apoi supusă la vot în Camera Comunelor.
Dacă Johnson ar fi fost găsit vinovat şi ar fi încă în guvern, aceasta ar echivala cu o încălcare a Codului Ministerial, care ar duce la demisie, dar având în vedere actualul său statut nu este clar ce pedeapsă va primi Johnson, deşi va exista o presiune uriaşă asupra prim-ministrului Rishi Sunak pentru a-l disciplina într-un fel.
Johnson şi aliaţii săi au negat credibilitatea raportului, susţinând că acesta se bazează pe dovezile unui înalt funcţionar public, Sue Gray, care în ultimele zile a fost asociat cu liderul Partidului Laburist de opoziţie, Keir Starmer, care i-ar fi oferit o funcţie importantă în staff-ul său. (Sursa: News.ro)