Sari direct la conținut

Îl va aresta Africa de Sud pe Putin, dacă va vizita țara? Care a fost atitudinea țării față de războiul din Ucraina până acum

HotNews.ro
Xi Jinping, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi și Cyril Ramaphosa, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia
Xi Jinping, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Narendra Modi și Cyril Ramaphosa, Foto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Africa de Sud a spus că este conștientă de obligația sa legală referindu-se la o posibilă vizită a lui Vladimir Putin în vară, după ce un tribunal internațional a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, relatează Reuters. Cu toate acestea, țara africană este apropiată de Rusia, astfel încât arestarea lui Putin este puțin probabilă, asta în cazul în care liderul rus va participa la summitul BRICS.

Președintele rus Putin era de așteptat să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS.

„Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, de acum până la summit vom rămâne implicați cu diverse părți interesate relevante”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya.

Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, acesta era de așteptat să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o în 2013.

Dar o astfel de vizită ar plasa guvernul lui Ramaphosa, care nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, într-o poziție precară după mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională (CPI).

„Am luat notă de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI”, a spus Magwenya.

„Rămâne angajamentul Africii de Sud și dorința foarte puternică ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat pașnic prin negocieri”.

Africa de Sud a semnat statutul de la Roma în 1998 și este parte a tratatului care a instituit Curtea Penală Internațională, însă de la începutul războiului președintele Cyril Ramaphosa și-a manifestat prietenia față de Putin.

În 2022, la o lună de la începerea războiului, Cyril Ramaphosa a acuzat NATO pentru războiul Rusiei în Ucraina.

„Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele din rândul propriilor lideri şi oficiali pe parcursul mai multor ani că expansiunea sa spre Est ar conduce la o mai mare instabilitate în regiune, nu la o reducere a ei”, a declarat Ramaphosa, o poziţie menţinută de asemenea de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ramaphosa a spus totuşi că Africa de Sud „nu poate tolera folosirea forţei şi încălcarea dreptului internaţional’, o aparentă referire la invazia Ucrainei din 24 februarie, pe care Moscova o numeşte „operaţiune specială” pentru dezarmarea şi „denazificarea” Ucrainei.

La începutul războiului, nu mai puțin de 141 de țări au votat rezoluția Adunării Generale a ONU din 3 martie 2022, care condamna invazia Rusiei în Ucraina. Cinci țări care au votat împotrivă, alături de Rusia fiind Siria, Eritreea, Coreea de Nord și Belarus, iar 35 s-au abținut, printre care și Africa de Sud.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a mulțumit în august 2022 prietenilor Rusiei pentru prezența lor la forumul militar Armata 2022 organizat la Moscova.

„În această cameră sunt prezenți astăzi lideri militari proeminenți ale țărilor prietenoase, din Burundi, Republica Guineea, Camerun, Mali, Sudan, Uganda, Ciad, Etiopia, Republica Africii de Sud. Vă apreciem sprijinul”, a afirmat Șoigu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro