BCE face presiuni asupra Raiffeisen să iasă din Rusia – surse Reuters / Banca austriacă joacă un rol cheie în economia Moscovei / Americanii sunt și ei cu ochii pe Raiffeisen
Banca Centrală Europeană face presiuni asupra austriecilor de la Raiffeisen Bank International pentru a renunța la afacerile sale extrem de profitabile din Rusia, au declarat pentru Reuters cinci surse care au cunoștință despre situație.
Aceste presiuni vin după ce un înalt responsabil american în materie de sancțiuni și-a exprimat îngrijorarea cu privire la afacerile Raiffeisen în Rusia în timpul unei vizite la Viena luna trecută, a declarat o altă persoană familiarizată cu acest subiect, care a cerut să nu fie numită din cauza sensibilității acestuia.
Poziția Washingtonului și BCE ridică miza pentru Austria și a doua sa bancă ca mărime, care joacă un rol-cheie în economia rusă, rol care este din ce în ce mai criticat, pe măsură ce războiul Moscovei în Ucraina se prelungește. Multe companii occidentale, inclusiv banca franceză Societe Generale, au părăsit deja Rusia.
Deși BCE nu cere Raiffeisen să părăsească imediat această țară, ea dorește un plan de acțiune pentru lichidarea afacerii, au declarat două dintre persoanele menționate. O sursă a spus că un astfel de plan ar putea include vânzarea sau închiderea băncii sale din Rusia.
„Am cerut băncilor să continue să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, în mod ideal, să le reducă și să le lichideze cât mai mult posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al BCE, adăugând că a făcut același lucru cu toate instituțiile financiare afectate.
Cu toate acestea, Raiffeisen nu intenționează să prezinte încă un astfel de plan, au spus persoanele respective, iar unii oficiali guvernamentali austrieci consideră aceste măsuri ca fiind o ingerință străină nejustificată.
Cea mai importantă bancă occidentală din Rusia
Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că sunt analizate opțiunile pentru afacerea băncii din Rusia „inclusiv o ieșire atent gestionată” și că își „accelerează” evaluarea, adăugând că a redus, de asemenea, împrumuturile acordate în această țară.
Creditorul austriac este în prezent cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind un colac de salvare pentru efectuarea de plăți și reprezentând aproximativ un sfert din transferurile în euro către această țară, cu toate că și alte bănci, cum ar fi UniCredit din Italia, sunt încă prezente.
Oficialii BCE sunt reticenți în a face presiuni asupra Raiffeisen pentru o vânzare imediată, temându-se de consecințele financiare pe care le-ar putea declanșa, a spus o sursă Reuters, declarația venind după o săptămână de turbulențe bancare la nivel mondial.
Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Finanțe a afirmat că, deși nu se poate reveni la status quo în relațiile cu Rusia, „majoritatea” companiilor internaționale, inclusiv băncile, au rămas acolo.
„Există un comerț substanțial între Rusia și restul lumii cu mărfuri precum cereale, îngrășăminte, petrol, gaze, nichel și alte metale, care… necesită plăți”, a declarat purtătorul de cuvânt.
SUA e și ea cu ochii pe bancă
În ianuarie, autoritatea americană pentru sancțiuni a lansat o investigație asupra Raiffeisen în legătură cu afacerile sale legate de Rusia. Două persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect au declarat pentru Reuters că ancheta se referă la potențiale încălcări ale sancțiunilor occidentale.
Raiffeisen a spus că ancheta a fost de natură generală.
Investigația, care a tensionat relațiile dintre Viena și Washington, s-ar putea dovedi periculoasă pentru Austria, care s-a conturat ca o punte între est și vest, transformând Viena într-un adevărat magnet pentru banii rușilor.
James O’Brien, un oficial de rang înalt în domeniul sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a explicat îngrijorările americane cu privire la Raiffeisen și la afacerile sale cu Rusia în timpul discuțiilor de la Viena din februarie, a declarat una dintre persoane.
„Ambasadorul O’Brien și austriecii au discutat despre cooperarea noastră strânsă în ceea ce privește sancțiunile ca răspuns la continuarea invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina”, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, întrebat despre această vizită.
Purtătorul de cuvânt al Raiffeisen a declarat că banca se află în „primele etape” de colectare a informațiilor pentru a răspunde la scrisoarea de anchetă a Biroului de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA.
În timpul vizitei președintelui austriac Alexander Van der Bellen la Kiev, luna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat companiile austriece care încă operează în Rusia, în special Raiffeisen.
De asemenea, banca a fost aspru criticată de investitori după ce a participat la o schemă rusească de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldații care luptă în Ucraina.
De ce trag de timp austriecii
Deși riscurile sunt mari, unii oficiali austrieci speră că pot rezista suficient de mult timp pentru o rezolvare negociată a războiului, care să permită reluarea afacerilor normale cu Rusia, au declarat trei dintre persoanele familiarizate cu această chestiune.
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a spus că, deși este „legitim” ca autoritățile americane să abordeze Raiffeisen, Austria a fost principalul responsabil pentru aplicarea sancțiunilor. Rusia va continua întotdeauna să fie importantă pentru Europa, a declarat miercuri Schallenberg
Autoritățile americane pot merge până la a împiedica o bancă să proceseze tranzacții în dolari, un pas care ar da o lovitură serioasă Raiffeisen și de care autoritățile de reglementare din zona euro se tem că ar putea destabiliza banca.
ABLV Bank din Letonia s-a destrămat rapid după ce a fost plasată sub incidența sancțiunilor americane în 2018, din cauza preocupărilor legate de activități ilicite legate în mare parte de Rusia.
Unii parlamentari austrieci sunt, de asemenea, critici față de poziția guvernului. „Autoritățile de supraveghere trebuie să analizeze riscurile generate de activitatea Raiffeisen și asta trebuia făcut încă din prima zi de război”, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters Stephanie Krisper, un deputat din partea partidului liberal de opoziție Neos.
„Timp de mulți ani, legăturile cu Moscova au pătruns în sistemul nostru politic – acum, dependența economică și politică față de Rusia a devenit în sfârșit vizibilă”, a mai spus ea.
Citește și „Proiectul Pasărea Roşie”: Cum încearcă Raiffeisen să scoată 400 de milioane de euro din Rusia / „Echivalentul financiar al unui schimb de prizonieri din timpul Războiul Rece”
(Foto articol: ©Vladimir Zhupanenko|Dreamstime.com)