Sari direct la conținut

Confruntări violente în Franța, poliția afirmă că extremiști s-au infiltrat în protestele împotriva majorării vârstei de pensionare

HotNews.ro
Protestatarii au patruns in sediul LVMH, Foto: Lewis Joly / Associated Press / Profimedia Images
Protestatarii au patruns in sediul LVMH, Foto: Lewis Joly / Associated Press / Profimedia Images

Sindicaliștii au luat cu asalt joi sediul din Paris al LVMH, gigantul francez al bunurilor de lux, în timpul unui nou val de proteste împotriva reformării sistemului de pensii, relatează Reuters.

20:43Pensii: 380.000 de manifestanți în Franța, potrivit autorităților, peste 1 milion pentru sindicatul CGT

18:32 Poliția pariziană afirmă că până la 1000 de manifestanți radicali s-au infiltrat în fruntea protestului din capitală și că până acum a efectuat 25 de arestări în timpul manifestației de joi.

18:28Presa locală din Nantes scrie că un jurnalist a fost rănit în timpul confruntărilor dintre forțele de ordine și sindicaliști, reporterul fiind dus la spital cu o rană la cap.

18:24Manifestări violente au izbucnit și în orașul Nantes din vestul țării:

18:16 Un număr impresionant de forțe de ordine a fost mobilizat în fața Consiliului Constituțional, instanța care urmează să se pronunțe asupra legalității proiectului de lege care majorează vârsta de pensionare, după ce mai devreme în cursul zilei de joi intrarea în instituție a fost blocată de sindicaliști.

18:02Poliția pariziană a declarat joi după-amiaza că „câteva sute de elemente radicale” s-au infiltrat în manifestația din capitala franceză, fiind așteptat ca manifestanții violenți să ajungă în curând la Place de la Bastille – locul în care marșul ar trebui să se încheie.

Imagini apărute pe rețelele de socializare arată că în unele locuri ciocniri violente au izbucnit deja între forțele de ordine și manifestanți.

Colectarea gunoiului în capitala franceză și traficul pe porțiuni ale râului Rin care trece prin estul țării au fost perturbate în această a 12-a zi consecutivă de proteste și acțiuni sindicale la nivel național.

„Căutați bani să finanțați pensiile? Luați-le din buzunarele miliardarilor”, a declarat pentru corespondenții Reuters Fabien Villedieu, unul dintre protestatarii care au pătruns cu fumigene în sediul LVMH, compania condusă de Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța și din lume.

Protestatarii s-au dispersat însă pașnic după ce și-au încheiat acțiunea.

Sindicatele au îndemnat la o demonstrație de forță pe străzi joi, cu o zi înainte ca instanța supremă a țării, Consiliul Constituțional, să se pronunțe asupra proiectului legislativ care va majora vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Moment decisiv pentru majorarea vârstei de pensionare în Franța

Dacă judecătorii constituționali francezi vor da undă verde proiectului, guvernul va putea adopta legea prin procedura specială folosită pentru eludarea votului parlamentului, sperând că intrarea în vigoare a legii va pune în cele din urmă capăt protestelor.

Manifestanții au blocat pentru scurt timp intrarea în Consiliul Constituțional cu tomberoane, afișând un banner uriaș pe care scria „Cenzură Constituțională”.

Protestele au pierdut însă din elanul zilelor anterioare, numărul manifestanților ieșiți în stradă scăzând vizibil cu săptămânile anterioare când peste un milion de francezi au protestat.

Însă sindicatele au rămas la fel de ferme.

„Aceasta nu este cu siguranță ultima zi a grevei”, a declarat Sophie Binet, noua lideră a sindicatului CGT, cunoscut pentru orientările sale radicale de stânga.

Sindicatele franceze dau semne de oboseală, guvernul lui Macron rămâne pe poziții

Președintele Emmanuel Macron a promis că se va întâlni cu liderii sindicali pentru a lucra asupra propunerilor după decizia Consiliului Constituțional, o inițiativă pe care sindicaliștii au declarat că o vor refuza dacă liderul francez nu își va exprima disponibilitatea de a renunța la majorarea vârstei de pensionare.

„Aș minți dacă v-aș spune că după 3 luni de mobilizare nu există oboseală. Suntem obosiți, dar o mobilizare este ca un maraton”, le-a mai spus jurnaliștilor de la Reuters Fabien Villedieu.

„Nu sunt optimist cu privire la decizia Consiliului Constituțional”, a declarat pentru BFM TV și Marine Le Pen, lidera dreptei radicale care pe subiecte economice are o agendă cu accente puternice de stânga.

„Dar ce vreți să fac eu? Să dau foc la mașini? Vom spune pur și simplu poporului: Votați pentru Adunarea Națională (n.r. partidul lui Le Pen)”, a adăugat ea.

Președintele Macron și guvernul său argumentează că legea este crucială pentru salvarea sistemului de pensii al Franței, țara cu cea mai scăzută vârstă de pensionare din Uniunea Europeană.

„Președintele republicii este rupt complet de preocupările muncitorilor”, a acuzat însă Laurent Berger, șeful sindicatului CFDT, înaintea mitingului de la Paris.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro