Sari direct la conținut

Singurul lider din CSI pe care Vladimir Putin nu l-a felicitat de „Ziua Victoriei”

HotNews.ro
Maia Sandu , Foto: AGERPRES
Maia Sandu , Foto: AGERPRES

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este unicul lider din cadrul Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice) pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a refuzat să îl felicite de 9 mai, „Ziua Victoriei”, scrie deschide.md.

  • „Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud (ultimele două sunt entități separatiste din Georgia – n.r.), precum și popoarelor Georgiei și Moldovei cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a transmis serviciul de presă de la Kremlin.

În mesajul adresat, Putin vorbește despre „datoria morală” a statelor CSI de a păstra „tradițiile de prietenie și sprijin reciproc”, conform deschide.md:

  • „Să nu permitem denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, justificarea naziștilor, precum și complicilor acestora și urmașilor ideologici actuali”.

După obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, președintele Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, declara anterior că multe acorduri cu CSI vor fi denunțate pe motiv că nu mai sunt relevante, nefuncționale sau sunt în defavoarea Republicii Moldova. Popescu anunța că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente și că, „la modul practic, Republica Moldova nu mai face parte din CSI”.

Cine face parte din CSI

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Belarus, Rusei și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente. La 22 ianuarie 1993, în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente.

Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 26 aprilie 1994.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro