Sari direct la conținut

„Nu mai putem sta la masă cu un stat agresor”. Republica Moldova se retrage din adunarea interparlamentară a CSI / Reacția furioasă a Moscovei

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat luni inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din acordul privind constituirea Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI), scrie deschide.md.

  • „Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondatoare, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupând teritoriile și ucigând cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept comunitate.
  • Am văzut și cine ne vrea răul, să stăm pe întuneric și să înghețăm în plina iarnă. Noi asta nu vrem, cetățenii Republicii Moldova au spus că vor să facă parte dintr-o lume a păcii.
  • În calitate de președinte al Parlamentului anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente”, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„Noi nu mai putem sta la masă cu un stat agresor”

Potrivit acestuia, retragerea Republicii Moldova din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este un prim pas la nivel de Guvern și Parlament: „Este un proces care durează”.

Grosu spune că CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de infuență: „Noi nu mai putem sta la masa discuțiilor cu un stat agresor”.

Reacția dură a Moscovei

Moscova a reacționat imediat la declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu privire la retragerea R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit șefului Comitetului internațional al Consiliului Federației Ruse, membru al Comisiei internaționale a CSI, Grigori Karasin, intenția Chișinăului reprezintă un joc politic numit „jur loialitate Occidentului”, scrie RIA Novosti, conform deschide.md.

  • „Ei se joacă un joc politic, numit „jur loialitate Occidentului”.
  • Din partea conducerii actuale a Republicii Moldova, din păcate, poți să te aștepți la orice. La Chișinău se fac multe declarații, noi contăm pe faptul că toate deciziile serioase nu vor fi luate în cadrul interviurilor și declarațiilor” a declarat Karasin.

El a amintit că Republica Moldova nu și-a mai trimis reprezentantul său la evenimentele Adunării Interparlamentare a CSI deja de jumătate de an.

Șeful Comitetului pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de la Moscova, Leonid Kalașnikov, susține că decizia Chișinăului va provoca pierderi economice Republicii Moldova, precum și daune pentru cetățenii săi.

  • „Se purtau destul de apatic în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI și erau pasivi după ce a plecat președintele Dodon.
  • Dacă vor face acum și acest lucru, își vor tăia creanga de sub propriile picioare, își vor provoca daune, inclusiv de ordin economic. Acolo sunt multe înțelegeri diferite, care ajută anume R. Moldova, nu invers. Așa că își vor provoca daune lor, dar și cetățenilor R. Moldova”, a declarat acesta.

Maia Sandu, singurul lider din CSI pe care Vladimir Putin nu l-a felicitat de „Ziua Victoriei”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este unicul lider din cadrul Comunității Statelor Independente (fostele republici sovietice) pe care liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a refuzat să îl felicite de 9 mai, „Ziua Victoriei”, conform deschide.md.

  • „Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud (ultimele două sunt entități separatiste din Georgia – n.r.), precum și popoarelor Georgiei și Moldovei cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a transmis serviciul de presă de la Kremlin.
  • În mesajul adresat, Putin vorbește despre „datoria morală” a statelor CSI de a păstra „tradițiile de prietenie și sprijin reciproc”, conform deschide.md:

„Să nu permitem denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, justificarea naziștilor, precum și complicilor acestora și urmașilor ideologici actuali”.

După obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, președintele Maia Sandu a declarat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea din CSI.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, declara anterior că multe acorduri cu CSI vor fi denunțate pe motiv că nu mai sunt relevante, nefuncționale sau sunt în defavoarea Republicii Moldova. Popescu anunța că Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente și că, „la modul practic, Republica Moldova nu mai face parte din CSI”.

Cine face parte din CSI

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Belarus, Rusei și Ucrainei.

La 21 decembrie 1991, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea Comunității Statelor Independente. La 22 ianuarie 1993, în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk a fost adoptat Statutul Comunității Statelor Independente.

Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 26 aprilie 1994.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro