Sari direct la conținut

„Dacă aș fi un strateg nuclear rus, aș fi foarte îngrijorat”. Ce spune un expert în rachete și arme nucleare despre ce s-a întâmplat azi-noapte deasupra Kievului

HotNews.ro
MiG-31K lansând o rachetă Kinjal, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia
MiG-31K lansând o rachetă Kinjal, Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Faptul că ucrainenii au doborât cu ajutorul sistemelor antiaeriene primite de la aliații occidentali toate cele 18 rachete trase peste noapte de ruși, inclusiv 6 Kinjal supersonice reprezintă un motiv foarte mare de îngrijorare pentru Moscova, spune Fabian Hoffman, expert în tehnologia rachetelor și strategie nucleară.

„Dacă aș fi un strateg nuclear rus la acest moment, aș fi foarte îngrijorat. Tocmai s-a dovedit că apărarea antiaeriană și antirachetă occidentală poate intercepta 100% din vectorii nucleari tactici (rachete balistice cu rază scurtă, rachete de croazieră, avioane) în cadrul unui atac coordonat în timp și multi-vectorial”, a scris Hoffman pe Twitter.

„Trebuie să ne întrebăm, de asemenea, ce înseamnă acest lucru pentru disuasiunea nucleară strategică rusă (sau chineză, dacă tot veni vorba)”, a adăugat acesta.

„Da, doborârea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) este un cu totul alt tip de provocare și s-ar putea să nu fie niciodată fezabilă. Dar întrebarea `ce s-ar întâmpla dacă` este una care domină ziua de astăzi”, a mai spus Hoffman.

Remarcile acestuia vin după ce rușii au desfășurat în noaptea de luni spre marți un atac aerian „de intensitate excepțională” asupra Kievului.

Ucrainenii au spus că forțele Moscovei au tras 18 rachete, dintre care 6 rachete hipersonice Kinjal, iar toate au fost doborâte. Rușii au susținut, însă, că toate și-au atins țintele și că au distrus un sistem antirachetă Patriot de fabricație americană.

Rusia a încercat și săptămâna trecută să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, pe care Occidentul l-a furnizat Ucrainei, cu o rachetă hipersonică Kinjal, considerată de ruși „invincibilă”. Atacul a eșuat, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta cu ajutorul sistemului Patriot.

Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”. Președintele rus a lăudat în mod public capacitățile armelor hipersonice ale Rusiei și le-a prezentat ca fiind capabile să depășească toate sistemele de apărare aeriană existente.

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari – viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră – și că, fiind și foarte manevrabile, sunt extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro