Jurnalistul Evan Gershkovich, acuzat de Rusia de spionaj, rămâne în arest preventiv până pe 30 august
Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, reținut în Rusia în martie sub acuzația de spionaj, rămâne în arest preventiv până pe 30 august la Moscova, marți, a informat agenția de presă de stat RIA, citând instanța, relatează Reuters.
Serviciul de securitate al FSB l-a reținut pe Gershkovich, un cetățean american, pe 29 martie, în orașul Ekaterinburg din Urali, sub acuzații care presupun o posibilă pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Acesta l-a acuzat că a strâns secrete de stat despre complexul industrial militar al Rusiei.
Gershkovich a fost inițial arestat preventiv până pe 29 mai, iar această perioadă a fost prelungită acum cu încă trei luni.
Un reporter al rețelei americane de știri CNN a postat pe Twitter că părinții lui Gershkovich s-au aflat la tribunalul Lefortovo din Moscova pentru audiere.
Gershkovich și Journal neagă ambele acuzații de spionaj, pe care președintele american Joe Biden le-a numit ilegale, iar Statele Unite l-au considerat oficial „deținut pe nedrept”.
Kremlinul a spus că Gershkovich, primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece, a fost prins „în flagrant”.
Statele Unite au cerut marți eliberarea imediată a reporterului reținut de Wall Street Journal, Evan Gershkovich, după prelungirea arestului preventiv.
„Nu ar trebui să fie reținut deloc. Jurnalismul nu este o crimă. Trebuie eliberat imediat”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby. „Vom lucra în continuare foarte, foarte mult pentru a vedea dacă îl putem duce acasă cu familia, unde îi este locul”.
Oficialii americani încă fac presiuni pentru acces consular la Gershkovich, a spus Kirby.
„Nu există niciun motiv pentru a refuza accesul consular… Ne dorim cu adevărat să obținem acel acces consular”, a spus el.
Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.