Sari direct la conținut

UE amenință Polonia cu o nouă procedură de infringement din cauza comisiei pentru anchetarea „influenței ruse”

HotNews.ro
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images
Jaroslaw Kaczynski si Mateusz Morawiecki, Foto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

​Comisarul european însărcinat cu Justiţia, Didier Reynders, a denunțat marţi înfiinţarea unei așa-zise „comisii de anchetă a influenţei Rusiei” în Polonia care va acționa în afara sistemului judiciar și a amenințat Varșovia cu o nouă procedură de infringement, relatează AFP și News.ro.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat luni înfiinţarea acestei comisii parlamentare, o entitate catalogată drept „anticonstituţională” şi „stalinistă” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, odată cu apropierea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de către camera inferioară a parlamentului, dominată de coaliția conservator-populistă aflată la guvernare, această comisie va putea decide dacă lideri politici din ţară au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze fără vreun proces în justiție.

Persoanei stabilite ca fiind „vinovată” i se va putea interzice să deţină posturi publice cu acces la finanţele publice şi la informaţii clasificate pe o perioadă de zece ani, cu scopul de a o „împiedica să acţioneze din nou sub influenţa rusă, în detrimentul intereselor republicii Polonia”, potrivit textului legii.Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii, cu excepția cazului în care există nereguli formale în modul de funcționare a comisiei.

Șeful acesteia va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki iar membrii săi nu vor putea fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Președintele Poloniei a promulgat o lege cu mari semne de întrebare privind constituționalitatea sa

Puterea susţine că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenţei ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei după declanșarea invaziei rusești.

„Sper ca Parlamentul să aleagă în mod responsabil membrii comisiei”, a declarat luni, într-o intervenție televizată președintele Andrzej Duda.

El a anunţat că a promulgat această lege adoptată cu trei zile mai înainte de către Parlament, controlat de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, populişti) şi aliaţii acestuia. Preşedintele polonez, care provine din rândul PiS, a anunţat că va trimite postfactum legea la Tribunalul Constituţional, o procedură care nu împiedică intrarea legii în vigoare.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

În afară de Comisia Europeană, și Statele Unite şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de înfiinţarea acestei comisii de anchetă, care s-ar putea „amesteca în alegerile libere” din toamnă, potrivit diplomației americane.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro