Franța scoate la vânzare castelul unui oligarh rus, cunoscut opozant al lui Putin, mort în condiții misterioase
Autoritățile franceze au scos la vânzare un castel de lux în valoare de mai multe milioane de euro confiscat de la oligarhul rus Boris Berezovski, vechi opozant al președintelui rus Vladimir Putin și care în 2013 a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie, conform The Guardian.
Anunțul privind scoaterea la vânzare a castelului a fost făcut vineri de agenția franceză care se ocupă de bunurile confiscate.
Berezovski a achiziționat castelul de la Garoupe de pe Coasta de Azur în anii 1990, în timp ce primul președinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elțin, era la putere, iar magnatul era considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară.
Castelul a fost confiscat de autoritățile franceze în 2015, la doi ani după ce Berezovski – care devenise un aprig opozant al lui Putin – a fost găsit mort în casa lui din Marea Britanie, în circumstanțe care nu au fost niciodată elucidate.
Proprietatea a fost construită pe prestigiosul Cap d’Antibes de către industriașul și deputatul britanic Charles McLaren, iar istoria sa bogată arată că a fost legată de personalități precum Pablo Picasso, Cole Porter și Ernest Hemingway.
Coasta de Azur a fost populară printre rușii bogați care se întorceau la vizitele familiei imperiale la începutul secolului. După prăbușirea URSS, a devenit un loc preferat pentru oligarhii țării.
Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile din vest au făcut ca deținerea de proprietăți și chiar intrarea în Franța să fie din ce în ce mai problematică pentru mulți ruși.
Fosta eminența cenușie a Kremlinului în timpul președinției lui Boris Elțîn, căzut în dizgrație odată cu venirea la putere a lui Vladimir Puțîn, Boris Berezovski s-a stabilit în Marea Britanie în anul 2000 și a obținut statutul de refugiat politic în această țară în 2003. El a fost găsit mort în locuința sa din Marea Britanie în martie 2013, la vârsta de 67 de ani.
Miliardarul a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai lui Vladimir Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilați ruși anti-Putin, din care a făcut parte și Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otrăvit în noiembrie 2006 cu poloniu, o substanță radioactivă. Litvinenko băuse, cu puțîn timp înainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun și cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, într-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect, l-a acuzat pe Berezovski de implicare în asasinarea lui Litvinenko. De altfel, Berezovski era vizat de numeroase anchete în Rusia.
El fusese, de asemenea ,condamnat în contumacie la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani, delapidare și tâlhărie.