O întâlnire rară, dar "esențială". Antony Blinken, aflat la Beijing, a fost primit de președintele chinez Xi Jinping
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit luni cu președintele chinez Xi Jinping, încheind o vizită rară și esențială la Beijing, menită să atenueze numeroasele dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters. Vizita are loc pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre SUA și China.
Întâlnirea – una esențială – era aşteptată, dar nu figura în program, fiind anunțată cu doar o oră înainte de către un oficial al Departamentului american de stat. O ignorare din partea liderului chinez a şefului diplomaţiei de la Washington ar fi fost un eşec major în încercările de a restabili comunicarea la nivel înalt.
Devenit primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani și se întâlnește cu liderul chinez, Blinken s-a îndreptat spre Xi cu mâna întinsă, în timp ce președintele chinez s-a ridicat să îl întâmpine în Sala Mare a Poporului. Cele două delegații s-au așezat apoi la o masă lungă de conferințe împodobită cu flori roz de lotus, cu Xi în frunte și cu Blinken chiar în dreapta lui, conform Reuters. Întâlnirea din ultima zi a vizitei de două zile a lui Blinken ar putea înlesni o întâlnire între președintele Chinei și președintele american Joe Biden, în cursul acestui an.
„Discuții sincere și aprofundate”
Blinken s-a întâlnit cu Xi după ce a avut discuţii cu alţi oficiali chinezi de rang înalt, inclusiv cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi.
„Cele două părți au avut discuții sincere și aprofundate. Sper că prin această vizită, domnule secretar, veți aduce contribuții pozitive la stabilizarea relațiilor dintre China și SUA”, a spus Xi la începutul întâlnirii, conform unor declarații difuzate de televiziunea de stat chineză.
Reuters notează că discuțiile avute anterior de Blinken cu șeful politicii externe a Chinei, Wang Yi, și cu ministrul de externe Qin Gang nu au părut să înregistreze prea multe progrese în rezolvarea neînțelegerilor în chestiuni precum Taiwan, comerț, drepturile omului, oprirea fluxului de fentanil opioid sintetic sau războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
„Percepția greșită a Statelor Unite despre China”
În timpul întâlnirii de peste trei ore cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, Blinken a subliniat importanța canalelor de comunicare deschise, Departamentul de Stat apreciind că discuțiile au fost „productive”.
Descriind relația dintre SUA și China ca fiind într-un punct scăzut, Wang a spus că principala cauză este percepția greșită a Statelor Unite despre China. „Trebuie să avem o atitudine responsabilă față de oameni, istorie și lume și să inversăm spirala descendentă a relațiilor dintre SUA și China”, a spus Wang în timpul întâlnirii cu Blinken, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Chinei.
Ministerul chinez al Afacerilor Externe a mai transmis că vizita lui Blinken coincide cu „un moment critic în relaţiile dintre China şi SUA şi este necesar să se facă o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict”. Beijingul a dat vina pe „percepţia eronată a părţii americane despre China, care a dus la politici incorecte” şi la actual „nivel scăzut”.
Relaţiile dintre cele două mari puteri sunt tensionate de susţinerea Beijingului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, de ameninţările Chinei la adresa Taiwanului şi de confruntările comerciale în domenii precum microprocesoarele avansate.