Primele arestări în Pakistan după naufragiul din largul Greciei în care au murit sute de migranți
Autorităţile pakistaneze au arestat 14 persoane în legătură cu presupusul trafic de migranţi soldat, săptămâna trecută, cu un naufragiu în Mediterana ce ar putea fi unul dintre cele mai grave cazuri de acest fel din ultimii ani, relatează luni Reuters și Agerpres.
Sute de oameni, inclusiv pakistanezi, se pare că au decedat atunci când ambarcaţiunea în care se aflau s-a scufundat. Guvernul de la Islamabad a ordonat desfăşurarea unei anchete privind reţeaua de trafic de persoane despre care se crede că a fost implicată în acest caz, indică o declaraţie a biroului premierului pakistanez Shehbaz Sharif.
Cel puţin 21 dintre persoanele decedate proveneau din districtul Kotli, aflat în regiunea Kashmir, a declarat Riaz Mughal, reprezentant al poliţiei pakistaneze.
„Am arestat deja 10 suspecţi care fac parte dintr-o reţea de trafic ce trimite aceşti oameni în Europa. Urmărim şi alţi suspecţi”, a declarat şeful poliţiei regionale Tahir Mahmood Qureshi.
Alte patru persoane au fost arestate în provincia Punjab, din estul Pakistanului.
Potrivit unor martori, între 400 şi 750 de persoane se aflau pe ambarcaţiunea de pescuit supraîncărcată care s-a scufundat la aproximativ 80 de kilometri de oraşului grecesc Pylos.
Pakistanezii au venit spre Europa pentru a scăpa de problemele economice din țară
Autorităţile greceşti au spus că 104 de supravieţuitori şi 78 de cadavre au fost recuperate la scurt timp după scufundarea ambarcaţiunii. Majoritatea celor aflaţi la bord erau din Egipt, Siria şi Pakistan, au precizat oficialităţi guvernamentale de la Atena.
Pakistanul, ţară cu 220 de milioane de locuitori, trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, iar eforturile de a obţine un împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional au fost complicate de tulburările politice din ţară. În aceste condiţii, numărul pakistanezilor care traversează rute periculoase spre Europa în căutarea unui viitor mai bun a crescut vertiginos.
În ciuda pericolelor, zeci de mii de oameni sunt dispuşi să rişte totul pentru a face o călătorie nesigură spre Europa, în căutarea unei vieţi mai bune.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a condamnat rolul contrabandiştilor în traficul de persoane: „Ei nu îi trimit în Europa, ci îi trimit spre moarte. Asta fac ei şi este absolut necesar să prevenim acest lucru”.