Sari direct la conținut

Violențe în Franța: Guvernul vizează rețelele sociale ca factor de amplificare

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

Trei nopți de revolte urbane retransmise în masă pe rețelele de socializare: TikTok, Snapchat și altele asemenea sunt în vizorul guvernului, care denunță „o formă de mimare a violenței” și cere platformelor „să organizeze eliminarea celor mai sensibile conținuturi”, potrivit AFP.

„Incendii și tensiuni după moartea lui Nahel„, #Nahel, #nanterre, #poliție, #RăzboiCivil… Majoritatea cuvintelor-cheie și a tendințelor sugerate de algoritmii rețelelor de socializare indică videoclipuri care relatează izbucnirea violențelor care au cuprins Franța de la moartea tânărului Nahel în timpul unui control al poliției, marți, la Nanterre.

Pe Snapchat, o rețea de socializare populară în rândul tinerilor, care dispune de o hartă interactivă care arată în timp real locurile în care se concentrează publicațiile, videoclipuri cu pagube și ciocniri cu poliția au devenit virale.

„La momentul (revoltelor), în 2005, nu aveam rețele sociale. Astăzi, lucrurile merg foarte repede”, a avertizat vineri Mohamed Mechmache, fondatorul colectivului ACLEFEU, temându-se că aceste instrumente vor alimenta și mai mult revoltele.

„Pe rețelele de socializare, se spunea peste tot ‘ne strângem pentru a ataca poliția’. Nu a fost atât de coordonat pe cât ar fi sperat ei, dar a fost o realitate”, a deplâns Jean-Marc Luca, directorul departamental al securității publice din Essonne.

Confruntat cu acest fenomen, Emmanuel Macron a declarat vineri că așteaptă un „spirit de responsabilitate” din partea marilor platforme de socializare, unde se organizează „adunări violente” și care „dau naștere și unei forme de mimare a violenței, care îi determină pe cei mai tineri să se retragă din realitate”.

„Ai uneori senzația că unii dintre ei trăiesc pe stradă jocurile video care i-au intoxicat”, a mai spus el, într-o critică abia voalată la adresa fenomenelor jocurilor video „Grand Theft Auto” sau „Call of Duty Warzone”, în timp ce numeroase videoclipuri care inundă rețelele de socializare fac referire la acestea, uneori într-un mod ironic sau chiar umoristic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro