Sari direct la conținut

VIDEO Revoltele din Franța: Indignare generală după ce casa unui primar a fost atacată / Macron a convocat o ședință de urgență / Bunica lui Nahel face apel la calm: „Încetaţi cu distrugerile!”

HotNews.ro
Proteste masive în Franța după moartea lui Nahel, Foto: Stephane Rouppert/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Proteste masive în Franța după moartea lui Nahel, Foto: Stephane Rouppert/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Violentul atac cu o maşină-berbec ce a vizat locuința unui primar de lângă Paris a stârnit duminică indignarea unanimă a clasei politice, după o nouă noapte de revolte declanșate de uciderea de către poliție a unui tânăr de origine nord-africană. Șocul provocat de agresiunea asupra edilului din acest orașel liniștit cu 30.000 de locuitori a făcut să treacă pe plan secund scăderea violențelor constatată în numeroase orașe franceze, relatează AFP.

„Nu vom lăsa nimic să treacă, vom fi alături de primari”, a promis șefa guvernului francez, Elisabeth Borne, venită duminică să-l susțină pe primar în orașul său. Guvernul nu va „permite ca nicio violență să rămână fără răspuns” și vor fi aplicate sancțiuni cu „cea mai mare fermitate”, a adăugat ea.

În contextul înmulțirii atacurilor împotriva reprezentanților politici, președintele Asociației primarilor din Franța, David Lisnard, a lansat un apel către aleși și cetățeni să se adune luni la prânz în fața primăriilor din întreaga țară. El a declarat pentru agenția AFP că „150 de primării sau clădiri municipale au fost atacate începând de marți, o premieră în istoria țării”.

Șeful statului, Emmanuel Macron, care nu a reacționat imediat față de acest atac, urmează să aibă duminică seară, de la ora 19:30 (20:30 în România), la Palatul Elysée, o reuniune cu mai mulți membri ai guvernului, pentru stabilirea unui „bilanț al situației”.

Potrivit presei, la sedința de la Elysee vor fi prezenți atât premierul, cât și miniștrii de Interne și de Justiție, în contextul violențelor din ultimele zile din Franța.

„O tentativă de asasinat de o laşitate incalificabilă”

Casa primarului din L’Haÿ-les-Roses, un mic oraş de lângă Paris, a fost atacat cu o maşină-berbec, plină cu materiale incendiare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timpul celei de-a cincea nopţi de violenţe din Franţa.

În jurul orei 01:30, în timp ce primarul Vincent Jeanbrun (partidul Republicanii, de dreapta) se afla la primăria din L’Haÿ-les-Roses, răzvrătiţii „au lansat o maşină-berbec asupra domiciliului său, înainte de a declanşa focul”, a informat prefectura într-un comunicat pe Twitter.

Soţia edilului şi unul dintre cei doi copii ai săi „au fost răniţi”, adaugă comunicatul, denunţând o „tentativă de asasinat de o laşitate incalificabilă”.

Edilul a informat la rândul său că domiciliul i-a fost atacat în timp ce soţia şi cei doi copii ai săi dormeau. Tocmai în încercarea de a-şi proteja familia şi a scăpa de agresori, soţia sa şi unul dintre copii au fost răniţi.

Soţia sa „a fost rănită la genunchi şi în prezent este spitalizată, iar unul dintre copii a fost rănit uşor”, au precizat pentru AFP surse din anturajul primarului. „Ambii copii sunt foarte, foarte şocaţi”, au adăugat acestea.

Potrivit aceleiaşi surse, autorii au incendiat maşina-berbec, dar şi pe cea a familiei primarului, înainte de a fi puşi pe fugă de poliţie şi pompieri, „care au intervenit foarte repede”.

A fost deschisă o anchetă pentru tentativă de asasinat, a informat o sursă judiciară.

„Încetaţi cu distrugerile!” – apelul bunicii lui Nahel către manifestanți

Nadia, bunica tânărului de 17 ani, Nahel M, ucis marţi la Nanterre de poliţie, vrea ca violenţele urbane să înceteze. „Încetaţi cu distrugerile”, este apelul femeii către francezii care s-au revoltat.

„Le spun celor care distrug totul: încetaţi. Nu distrugeţi vitrinele, nu distrugeţi şcoli, nu distrugeţi autobuze. Opriţi-vă, sunt mame care merg cu autobuzul, sunt mame care umblă pe-afară”, a spus Nadia, bunica lui Nahel, intervievată la BFMTV.

„Vrem ca aceşti tineri să se liniştească. Nahel este mort. Fiica mea avea un singur copil, a pierdut, s-a terminat, fiica mea nu mai are pentru ce să trăiască. Şi pe mine m-au făcut să-mi ‘pierd’ fata şi nepotul”, a continuat ea.

Nahel a fost ucis marţea trecută în apropierea staţiei RER Nanterre-Préfecture, în timpul unui control al poliţiei. Uciderea adolescentului – surprinsă pe video şi sugerând că poliţistul nu era în pericol imediat – a declanşat indignare în Franţa şi a reînnoit acuzaţiile de violenţă excesivă a poliţiei, mai ales în cartierele mai sărace.

Începând de marţi, numeroşi tineri care locuiesc în cartierele muncitoreşti din întreaga ţară şi-au strigat în fiecare seară furia împotriva poliţiei şi a statului, au înfruntat forțele de ordine, au devastat clădiri publice şi magazine.

„Mă doare inima. Poliţistul mi-a luat nepotul. Acest om trebuie să plătească, la fel ca toţi ceilalţi. Cei care încalcă legea şi bat poliţiştii vor fi şi ei pedepsiţi. Am încredere în justiţie. Cred în justiţie”, a declarat ea.

Ofiţerul de poliţie în vârstă de 38 de ani care a tras focul fatal a fost acuzat de omor din culpă şi plasat în arest.

Bilanț: au fost incendiate 2.000 de mașini și vandalizate 700 de magazine

Revoltele din Franța au părut să fie mai puțin intense sâmbătă noapte, în condițiile în care zeci de mii de polițiști fuseseră desfășurați în orașele din întreaga țară după înmormântarea adolescentului Nahel M, a cărui împușcare de către poliție a declanșat tulburări la nivel național. Potrivit informațiilor AFP, 719 de persoane au fost arestate azi.

Președintele Emmanuel Macron și-a amânat vizita de stat în Germania, care trebuia să înceapă duminică, pentru a gestiona cea mai gravă criză pentru conducerea sa de la protestele „Vestelor galbene” care au paralizat o mare parte din Franța la sfârșitul anului 2018.

Aproximativ 45.000 de polițiști au fost pe străzi, cu unități specializate de elită, vehicule blindate și elicoptere aduse pentru a întări cele mai mari trei orașe ale sale, Paris, Lyon și Marsilia.

Revoltații au incendiat 2.000 de vehicule de la începutul tulburărilor. Peste 200 de ofițeri de poliție au fost răniți, a declarat sâmbătă ministrul de interne Gerald Darmanin, adăugând că vârsta medie a celor arestați este de 17 ani.

Peste 700 de magazine, supermarketuri, restaurante și sucursale bancare au fost „răscolite, jefuite și, uneori, chiar incendiate de marți”, a declarat ministrul de finanțe Bruno Le Maire.

Ciocniri violente în Marsilia

La ora locală 01:45, duminică dimineața, situația era mai calmă decât în precedentele patru nopți, deși existau unele tensiuni în centrul Parisului și ciocniri sporadice în orașele mediteraneene Marsilia, Nisa și în orașul Strasbourg din estul țării.

Cea mai tensionată situație a fost Marsilia, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și a purtat lupte de stradă cu tinerii revoltați în jurul centrului orașului până târziu în noapte.

La Paris, poliția a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al orașului, Champs Elysees, după un apel pe rețelele de socializare de adunare acolo.

Strada, de obicei plină de turiști, a fost împânzită de forțe de securitate care efectuau controale la fața locului. Fațadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube și jafuri.

Autoritățile locale din întreaga țară au anunțat interzicerea demonstrațiilor, au ordonat ca transportul public să nu mai circule seara, iar unele au impus interdicții de circulație.

Tulburările, o lovitură pentru imaginea globală a Franței cu doar un an înainte de organizarea Jocurilor Olimpice, vor adăuga presiune politică asupra lui Macron.

El s-a confruntat deja cu luni de furie și demonstrații uneori violente în întreaga țară după ce a impus o revizuire a sistemului de pensii.

Nahel a fost înmormântat sâmbătă

Nahel, un tânăr de 17 ani, cu părinți algerieni și marocani, a fost împușcat de un ofițer de poliție în timpul unui control în trafic, marți, în suburbia pariziană Nanterre.

Pentru înmormântare, câteva sute de persoane au stat la rând pentru a intra în marea moschee din Nanterre. Voluntari în veste galbene au stat de pază, în timp ce câteva zeci de trecători priveau de peste drum.

Marie, în vârstă de 60 de ani, a declarat agenției Reuters că a locuit în Nanterre timp de 50 de ani și că întotdeauna au existat probleme cu poliția.

„Acest lucru trebuie absolut să înceteze. Guvernul este complet deconectat de realitatea noastră”, a spus ea.

Împușcarea adolescentului a reaprins vechile critici ale comunităților urbane sărace și mixte din punct de vedere rasial cu privire la violența și rasismul poliției.

Nahel era cunoscut de poliție pentru că anterior nu s-a conformat ordinelor de oprire în trafic și conducea ilegal o mașină închiriată, a declarat joi procurorul din Nanterre.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro