VIDEO Zelenski, primit ca un star la Vilnius: Ucraina va face NATO mai puternică
Volodimir Zelenski s-a adresat marți seară mulțimii adunate la evenimentul #UkraineNATO33 de la Vilnius. Președintele ucrainean și soția sa, Olena, prima doamnă a Ucrainei, au pășit în aplauzele puternice ale publicului din capitala lituaniană, potriit Sky News.
El le-a spus celor care îi priveau, mulți purtând pe umeri steagul ucrainean, că „NATO va face Ucraina mai sigură și Ucraina va face NATO mai puternică”.
„Suntem împreună pentru a ne apăra libertatea”, a proclamat Volodimir Zelenski din Piaţa Lukiskiu din Vilnius. El a spus că crede într-o „NATO care nu ezită, nu pierde timpul şi nu se uită înapoi la un agresor”, potrivit BBC.
Zelensky is giving a speech in Vilnius.
Thank you for your support \uD83C\uDDF1\uD83C\uDDF9 pic.twitter.com/Va1ryPES0a
— Maria Drutska \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@maria_drutska) July 11, 2023
Summitul este o demonstrație de susținere a apartenenței Ucrainei la alianță.
Acesta vine după ce Jens Stoltenberg a declarat că o invitație va fi adresată Kievului „atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”.
În timpul evenimentului, președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a oferit lui Zelenski un steag ucrainean purtat de pe linia frontului în războiul cu Rusia.
- știrea se actualizează
NATO va adresa Ucrainei o invitație de a se alătura alianței militare atunci când „statele membre vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, a declarat marți, într-o conferință de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Liderii țărilor membre NATO, reuniți la summitul de la Vilnius, au convenit să invite Ucraina să se alăture Alianței atunci când condiţiile o vor permite, a arătat șeful NATO în briefingul de presă. „Am indicat clar că vom invita Ucraina să adere la NATO atunci când Aliații vor fi de acord și când condițiile vor fi îndeplinite”, a declarat el.
Totodată, membrii blocului militar au decis să renunţe la impunerea unui Plan de acţiuni în vederea aderării (MAP), făcând ca aderarea Ucrainei să treacă de la un proces în doi paşi la unul într-un singur pas.
Prin renunţarea la acest MAP – o listă de obiective politice, economice şi militare pe care alte state din Europa de Est au trebuit să le îndeplinească înainte de a adera la Alianţă – se înlătură practic un proces birocratic şi astfel Ucraina va avea aderarea accelerată, a explicat Stoltenberg.
De asemenea, Stoltenberg a precizat că Aliații s-au angajat să aloce „cel puțin 2%” din PIB-ul lor pentru cheltuieli militare.
___