Sari direct la conținut

Afacerea pe care Evgheni Prigojin și-a deschis-o în Belarus

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, a înregistrat o societate cu răspundere limitată, Concord Management and Consulting, în Belarus, potrivit Registrului de stat unificat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali publicat de Ministerul Justiţiei din Belarus, relatează Interfax.

Potrivit Registrului, SRL-ul a fost înregistrat de Comitetul executiv regional Moghilev la 19 iulie, scrie News.ro. Adresa de înregistrare este satul Ciel din raionul Osipovici, unde se află tabăra de campanie destinată găzduirii luptătorilor din PMC Wagner.

Activitatea principală a companiei Concord Management and Consulting este declarată ca fiind „gestionarea bunurilor imobiliare”.

Ca proprietar (fondator) al societăţii este declarată societatea cu răspundere limitată „Concord Management and Consulting”, avându-l ca patron pe Prigojin Evgheni Viktorovici, precizează Interfax.

Grupul Concord al lui Prigojin desfăşoară afaceri în diverse domenii.

În virtutea acordului mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a pus capăt revoltei armate din 23-24 iunie, Prigojin a acceptat să se stabilească în Belarus, în timp ce luptătorii Wagner au trebuit să aleagă între venirea împreună cu el în această ţară, intrarea în rândul trupelor regulate ale armatei ruse sau revenirea la casele lor. Deşi căzut în dizgraţie după marşul pornit asupra Moscovei, Prigojin a avut ulterior o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin la Kremlin.

După mai multe săptămâni de incertitudine, Ministerul belarus al Apărării a anunţat în 14 iulie sosirea primelor coloane de combatanţi Wagner. Apoi, pe 19 iulie, Prigojin a publicat din Belarus o înregistrare video în care salută venirea luptătorilor săi, pe care i-a asigurat că se vor putea întoarce în Africa, unde gruparea Wagner are contracte, dar nu a exclus în viitor o revenire a lor pe frontul din Ucraina.

Combatanţii Wagner care vor rămâne în Belarus urmează să transforme armata acestei ţări în „a doua din lume”, a susţinut Prigojin, asigurând că, dacă va fi nevoie, vor participa direct la apărarea acestei ţări.

În ziua următoare, armata belarusă a anunţat desfăşurarea unor exerciţii comune cu gruparea Wagner în apropierea graniţei cu Polonia, ţară care a reacţionat imediat prin trimiterea de unităţi militare în zonă.

Cine este Evgheni Prigojin

Pentru a se dota cu o armată care să corespundă ambițiilor sale, impetuosul miliardar în vârstă de 62 de ani, cu capul ras și trăsături dure, a recrutat mii de prizonieri pentru a lupta în Ucraina, în schimbul unei amnistii.

Prigojin, originar – ca președintele rus Vladirmir Putin – din Sankt Petersburg cunoaște foarte bine lumea închisorii, petrecând el însuși nouă ani în detenție în epoca sovietică pentru infracțiuni de drept comun.

A fost eliberat în 1990, când URSS se prăbușea și a înființat o afacere de succes cu hot-dog. Apoi, și-a deschis un restaurant de lux care a devenit unul dintre cele mai populare din Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin a cunoscut, în paralel, propria sa ascensiune politică.

După ce Vladimir Putin a devenit președinte în 2000, firma sa de catering a avut contracte cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin” și reputația de a fi devenit miliardar datorită contractelor publice.

Acești bani i-ar fi folosit, așadar, pentru a fonda Wagner, o armată privată compusă inițial din veterani ai armatei ruse și ai serviciilor speciale.

În 2018, în timp ce acest grup, deja observat în Ucraina, Siria și Libia, era suspectat că operează în Africa, trei jurnaliști ruși care investigau afacerile companiei paramilitare sunt uciși în Republica Centrafricană.

Omul nemilos condus de „fiorul justițiarului”

Prigojin şi-a câştigat reputaţia de a fi cel mai crud comandant dintre cei care au condus invazia sinistră a Rusiei. El a părut să aprobe tacit o înregistrare video care arăta uciderea, cu un baros, a unui dezertor Wagner care, aparent, fusese predat înapoi de ucraineni în cadrul unui schimb de prizonieri. „O moarte de câine pentru un câine”, a comentat Prigojin la acea vreme.

În încercarea de a-i reconstitui povestea, The Guardian a vorbit cu multe persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor şi multe dintre ele au solicitat anonimatul. Din aceste conversaţii reiese imaginea unui intrigant nemilos, care, servil cu superiorii şi tiranic cu subalternii, a urcat în vârful ierarhiei sociale.

„Este motivat şi talentat şi nu se va da înapoi de la nimic pentru a obţine ceea ce vrea”, a declarat un om de afaceri care l-a cunoscut pe Prigojin în anii 1990.

Pentru Prigojin, spun cei care îl cunosc, nu banii sau puterea au fost unicul factor care l-a motivat, deşi are acum şi bani, şi putere. În schimb, spun ei, el este condus de fiorul justiţiarului, de convingerea că luptă împotriva elitelor corupte în numele omului de rând şi de dorinţa de a-şi zdrobi rivalii.

„Se pare că se bucură de procesul în sine, nu doar de rezultatul final”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării.

De-a lungul anilor, Prigojin şi-a făcut o mulţime de duşmani: foşti parteneri de afaceri care s-au simţit înşelaţi, generali ai armatei pe care i-a criticat că sunt doar nişte birocraţi şi oficiali de top din domeniul securităţii care se tem că are ambiţii de a prelua puterea politică.

Cum a ajuns Prigojin la închisoare

Evgheni Prigojin s-a născut în Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), în 1961, la nouă ani după Putin. Tatăl său a murit când era mic. Mama sa a lucrat într-un spital, după cum a declarat Prigojin. Tânărul Prigojin a fost trimis la o şcoală sportivă, unde activităţile zilnice implicau adesea ore întregi de schi fond.

Nu a reuşit să devină un sportiv profesionist, iar după ce a terminat şcoala a intrat în anturajul unor infractori mărunţi. Documente datând din 1981, obţinute de la un tribunal, văzute de The Guardian şi prezentate în premieră de site-ul rus independent de investigaţii Meduza, îi spun povestea.

Într-o seară din martie 1980, în ultimii ani ai guvernării liderului sovietic Leonid Brejnev, Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii şi au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.

Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenţia femeii cerându-i o ţigară. În timp ce aceasta a vrut să-şi deschidă poşeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei şi a apucat-o de gât, strângând-o până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur şi i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă şi lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanţa a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.

A fost condamnat la 13 ani de închisoare şi şi-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.

Citește mai multe aici despre cum l-a cunoscut pe Putin, dar și cum șeful Wagner povestește despre începuturile sale în afacerea cu hot-dog.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro