Sari direct la conținut

Putin semnează legea privind impozitul pe veniturile excepționale / Scopul: bani pentru război și salvarea bugetului

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Președintele Vladimir Putin a semnat o lege care introduce un impozit pe profitul excepțional al companiilor rusești, care a fost publicată vineri pe un site guvernamental, potrivit Reuters.

Legea, aprobată de parlament luna trecută, are ca scop strângerea a 300 de miliarde de ruble și reducerea presiunii asupra bugetului în timp ce Rusia duce un război devastator în Ucraina.

Rata impozitului pe profit va fi de 10% din diferența dintre profitul mediu al firmelor pentru 2021-22 și profitul lor pentru 2018-19. Firmele pot beneficia de o reducere de 50% dacă plătesc înainte de 30 noiembrie.

Există scutiri pentru o serie de sectoare, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru companiile de petrol, gaze și cărbune.

Reuters a relatat în exclusivitate vineri că Rusia și-a dublat obiectivul de cheltuieli pentru apărare în 2023, ajungând la peste 100 de miliarde de dolari, adică o treime din totalul cheltuielilor publice.

Conform documentului consultat de Reuters, numai în prima jumătate a acestui an guvernul rus condus de premierul Mihail Mișustin a cheltuit pentru apărare o sumă mai mare cu 600 de miliarde de ruble decât ţinta de 4.980 miliarde de ruble (54 de miliarde de dolari) pe care a stabilit-o iniţial pentru întregul an 2023.

În primele şase luni ale anului în curs cheltuielile pentru apărare ale Rusiei s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică 37,3% din cheltuielile totale de 14.970 miliarde ruble din primul semestru. Comparativ, planurile bugetare ale Rusiei arătau că 17,1% din fondurile totale urmau să fie cheltuit pentru apărare naţională.

Aceste cifre scot la lumină cheltuielile Rusiei pentru conflictul din Ucraina, într-o perioadă în care Moscova nu mai publică date cu privire la cheltuielile bugetare.

Creşterea cheltuielilor cu apărare a avut drept efect susţinerea relansării economice înregistrată de Rusia în acest an, în condiţiile unei producţii industriale mai mari, dar pe de altă parte a provocat finanţelor publice un deficit care se ridică deja la aproximativ 28 de miliarde de dolari, o situaţie agravată de diminuarea veniturilor din exporturi.

Rubla a înregistrat joi cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, sub efectul combinat al revenirii inflației în și al exodului de capital, pe fondul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Moneda rusă a scăzut la 94,9875 ruble pentru un dolar, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la sfârșitul lunii martie 2022, în primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina.

Deși, teoretic, este lăsată să fluctueze, rubla „este strâns controlată” de autoritățile ruse, a subliniat Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan (Vermont) și expert în Rusia.

Faptul că guvernul rus o lasă să derapeze în acest mod atestă totuși tensiunile din cadrul economiei rusești.

Deși a surprins în mare măsură analiștii evitând să se abată de la curs de la începutul sancțiunilor internaționale, această economie dă semne de slăbire.

Urmărește ultimele evoluții din a 527-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro