Sari direct la conținut

Criticată dur de Kremlin, Banca Centrală încearcă să oprească prăbușirea rublei printr-o măsură pe care a mai luat-o după invazia în Ucraina

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de Elvira Nabiullina, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin alaturi de Elvira Nabiullina, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Banca Centrală a Rusiei – condusă Elvira Nabiullina – a majorat marţi rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească prăbușirea rublei faţă de dolar, scrie Reuters. O astfel de decizie a mai fost luată la finalul lui februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Cu o zi în urmă, rubla a trecut pragul psihologic de 100 de ruble pentru un dolar – minimul ultimelor 17 luni – iar Kremlinul a lansat critici dure la adresa băncii.

Decizia a fost luată de Banca Centrală a Rusiei într-o ședință extraordinară privind dobânda, convocată după ce luni rubla s-a prăbuşit, ajungând să valoreze mai puţin de un cent dintr-un dolar, trasă în jos de impactul sancţiunilor occidentale asupra balanţei comerciale a Rusiei şi de creşterea cheltuielilor militare.

„Presiunea inflaţionistă se acumulează”

  • „Presiunea inflaţionistă se acumulează. Decizia are ca scop limitarea riscurilor privind stabilitatea preţurilor. Transmiterea deprecierii rublei către preţuri ia amploare, iar aşteptările privind inflaţia sunt în creştere”, a transmis marți, printr-un comunicat, Banca Centrală a Rusiei.

După această măsură, rubla şi-a redus din declin, fiind în creştere cu 0,9%. La ora locală 10:48, un dolar se schimba pentru 96,79 ruble.

O măsură luată și după invazia în Ucraina

Ultima dată, banca a recurs la o majorare de urgenţă a ratei dobânzii, la 20%, la sfârşitul lunii februarie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. Banca a redus apoi în mod constant costul împrumuturilor la 7,5%, pe măsură ce presiunile puternice ale inflaţiei s-au atenuat în a doua jumătate a anului 2022.

Cum a luat-o la vale moneda națională a Rusiei

Banca Centrală de la Moscova, care luna trecută a majorat cu 100 de puncte de bază dobânda de referință, până la 8,5%, a pus situația pe seama reducerii surplusului de cont curent al Rusiei, care a scăzut cu 85% de la începutul acestui an.

Rubla a avut o evoluție turbulentă după ce Vladimir Putin a declanșat războiul împotriva Ucrainei, ajungând la o paritate minimă de 120 la 1 față de dolar în martie 2022. Însă doar câteva luni mai târziu, rubla a înregistrat o revenire miraculoasă după introducerea măsurilor de control a capitalului și ultimatumul dat de Putin ca „țările neprietenoase” față de Rusia să își plătească importurile energetice din țara sa în moneda națională a Rusiei.

Însă din ultima parte a anului trecut declinul rublei a fost unul constant. Înainte de război cursul de schimb era de aproximativ 75 de ruble pentru un dolar.

De ce se depreciază rubla față de dolar

„Deprecierea rublei este o acuzație incriminatoare față de războiul Rusiei din Ucraina”, afirmă Timothy Ash, un strateg de la firma de investiții BlueBay Asset Management de la Londra.

Acesta afirmă că slăbirea monedei naționale a Rusiei „este alimentată nu doar de facturile mai scăzute la energie din cauza pierderii majorității afacerilor cu gaz din Europa, ci și de către succesul plafonării prețului la petrolul rusesc de către G7, costurilor mai ridicate a importurilor din cauza sancțiunilor și apoi a fugii continue a capitalului” din țară.

Pentru a opri declinul rublei Banca Centrală de la Moscova ar putea introduce controale și mai puternice asupra capitalului. O altă opțiune ar fi să majoreze din nou dobânda de referință, o măsură pe care o urmărește deja pentru a încerca să aducă sub control inflația ridicată.nsă majorarea dobânzii de referință limitează potențialul de creștere economică și înseamnă dobânzi mai mari pentru guvernul rus în contextul în care are nevoie să își finanțeze operațiunile militare din Ucraina.

Banca Centrală a Rusiei a anunțat miercurea trecută că nu va mai cumpăra valută de pe piața internă pentru restul acestui an într-un efort de a ajuta rubla să își revină. Însă majoritatea analiștilor au considerat că această măsură este insuficientă, date fiind presiunile puse pe moneda națională a Rusiei.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro