Sari direct la conținut

Lukasenko merge până în pânzele albe cu susținerea Moscovei și declară două poezii naționaliste din secolul XIX drept „extremiste”

HotNews.ro
Putin si Lukasenko la manastire, Foto: Alexander Demianchuk / AP / Profimedia
Putin si Lukasenko la manastire, Foto: Alexander Demianchuk / AP / Profimedia

​Două poezii ale unui scriitor belarus socialist din secolul XIX care se referă la o revoltă naționalistă împotriva Imperiului Rus au fost declarate „extremiste”, în semn de extindere a represiunii în fața criticilor la adresa autorităților, relatează BBC.

Liderul autoritar din Belarus, Alexander Lukașenko, și-a înăsprit puterea de la alegerile din 2020, care au fost considerate în general fraudate.

De atunci, el a oferit sprijin Rusiei în invazia acesteia în Ucraina.

Cele două poezii aparțin lui Vincent Dunin-Martsinkevici și au fost scrise în timpul insurecției din ianuarie, împotriva Imperiului Rus, care s-a declanșat la data de 22 ianuarie 1863.

Experții au descris interzicerea poemelor ca parte a tranziției către totalitarism, în timp ce mulți opozanți ai regimului sunt naționaliști cărora le displace poziția pro-rusă a lui Lukașenko.

Majoritatea au fugit acum din țară sau sunt în închisoare.

Un anunț al parchetului din capitala Minsk spunea joi că cele două poezii, „Vânturile plutesc” și „Conversația unui bărbat în vârstă”, împreună cu o prefață la lucrările autorului colectate de către criticul literar Yazep Ianușkevici, au fost declarate „material extremist”.

Poeziile au fost scrise în timpul rebeliunii din 1863 a belarușilor și polonezilor.

Dunin-Martsinkevici a fost acuzat la acea vreme de diseminarea unor idei „dăunătoare pentru autorități”.

A fost arestat și încarcerat, dar participarea lui directă la revoltă nu a fost niciodată dovedită.

Astăzi operele sale fac parte din programa școlară și piesele sale sunt jucate în mod regulat. Are mai multe străzi numite după el și este sărbătorit în orașul său natal, Bobruisk, din sud-estul Belarusului.

Postul independent Nexta a spus că cărțile mai multor autori din secolul XX – Larisa Geniyush, Vladimir Neklyayev, Lidiya Arobey și Natalya Arseneva – au fost, de asemenea, interzise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro