Sari direct la conținut

Care sunt cele 6 țări invitate să intre în BRICS la summitul din Africa de Sud

HotNews.ro
Rusia a fost reprezentata de Serghei Lavrov la summitul BRICS de anul acesta, Foto: Gianluigi Guercia / AFP / Profimedia Images
Rusia a fost reprezentata de Serghei Lavrov la summitul BRICS de anul acesta, Foto: Gianluigi Guercia / AFP / Profimedia Images

Grupul BRICS al țărilor cu economii emergente a invitat 6 state să se alăture organizației informale, a anunțat joi Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, care a organizat summitul de anul acesta, potrivit Reuters.

Este vorba de Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care ar urma să se alăture grupului format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, după ce au depus cereri în acest sens.

Candidatura Argentinei a fost susținută puternic de președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva în condițiile în care toate țările membre ale BRICS au declarat că sunt de acord cu extinderea blocului, însă între ele au existat divergențe cu privire la cât de repede să se întâmple acest lucru și câte state noi să fie acceptate într-un prim val.

Anunțul lui Cyril Ramaphosa a venit după ce mai devreme țările BRICS au anunțat un acord de principiu privind crearea unor noi mecanisme în vederea extinderii organizației informale a țărilor cu economii emergente.

„Am convenit în chestiunea extinderii”, a declarat ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, la Ubuntu Radio, un post condus de ministerul său, în urma unei întâlniri a liderilor BRICS la un summit de trei zile ce are loc la Johannesburg.

„Avem un document pe care l-am adoptat, care stabileşte orientări şi principii, procese pentru a lua în considerare ţările care doresc să devină membre ale BRICS… Este un lucru foarte bun” , a mai spus acesta.

Expansiunea BRICS, o lovitură pentru politica externă americană

Ţările membre ale BRICS au economii foarte diferite ca dimensiune şi mod de organizare, șefii de stat ale acestora părând adesea să aibă puţine obiective de politică externă în comun, ceea ce complică procesul de luare a deciziilor bazate pe consens.

Economia Chinei, de exemplu, este de peste 40 de ori mai mare decât cea a Africii de Sud, cea mai dezvoltată ţară din Africa.

Aderarea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Saudite, aliați tradiționali ai Statelor Unite în zona Golfului Persic, este văzută deja ca o lovitură pentru politica externă a președintelui Joe Biden în condițiile în care aceasta încearcă să contracareze influența Chinei și a Rusiei la nivel internațional.

Însă relațiile dintre Washington și Riad s-au răcit dramatic începând de anul trecut, după ce guvernul saudit a decis să nu sprijine solicitările SUA de a crește producția mondială de petrol pentru a ajuta la diminuarea presiunilor inflaționiste cu care s-au confruntat țările din întreaga lume.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro