British Museum a început să recupereze unele dintre piesele furate
British Museum a început să recupereze unele dintre cele 2.000 de piese care ar fi fost furate din instituţie, a dezvăluit sâmbătă preşedintele său, George Osborne, scriu EFE și Agerpres.
În declaraţii făcute la postul britanic BBC Radio 4, fostul ministru al Economiei din Regatul Unit a vorbit despre furtul obiectelor din instituţie care a ieşit la iveală în ultimele săptămâni.
Piesele, care nu erau expuse, ci se aflau în colecţii deschise doar academicienilor şi cercetătorilor, au dispărut din depozitele muzeului pentru o perioadă lungă de ani, iar unele dintre ele au apărut la vânzare pe site-uri încă din 2016, conform unor informaţii din presa locală.
British Museum, una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din ţară, a fost supus unor presiuni puternice după ce a confirmat la începutul acestei luni că mai multe dintre comorile sale au fost „pierdute, furate sau deteriorate”.
„Am început deja să recuperăm unele dintre obiectele furate şi credem că am fost victime ale hoţilor pe o perioadă lungă de timp”, a recunoscut Osborne, numit preşedinte al centrului în iunie 2021. „Sincer, s-ar fi putut face mai mult pentru a preveni acest lucru”, a adăugat el.
El a indicat, de asemenea, că centrul lucrează foarte strâns cu poliţia şi că sunt desfăşurate activităţi „criminalistice” pentru a stabili exact ce piese lipsesc.
Istoricul german Hartwig Fisher, directorul British Museum, a anunţat ieri într-un comunicat că şi-a prezentat demisia cu efect imediat, având în vedere că instituţia „nu a răspuns atât de bine pe cât ar fi trebuit” la alertele care au început să apară în 2021 cu privire la pierderea obiectelor din depozitele sediului său din Londra.
Luna aceasta, British Museum, care deţine unele dintre cele mai importante colecţii arheologice din lume, a concediat un angajat după ce a constatat pierderea unor bijuterii din aur, a unor pietre semipreţioase şi a unor obiecte din sticlă datând din secolul al XV-lea î.Hr. şi până în secolul al XIX-lea.
Presa britanică l-a indicat pe arheologul Peter Higgs, în vârstă de 56 de ani, care a lucrat timp de trei decenii ca expert în Grecia Antică la centru, ca presupus vinovat în dispariţia obiectelor, deşi familia sa a susţinut că el este nevinovat.
Citește și:
- Incident „foarte neobișnuit” la British Museum – Au fost furate o mulțime de obiecte mici, unele vechi de peste 3.000 de ani
- Incidentul „foarte neobișnuit” de la British Museum ar fi de fapt un jaf de proporții
- Directorul British Museum şi-a înaintat demisia în urma jafului de proporții din colecţia muzeului