Sari direct la conținut

„O mare problemă pentru Europa”: Prima reacție a UE la noua lovitură de stat din Africa

HotNews.ro
Diplomati din Gabon si Ghana la ONU, Foto: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia Images
Diplomati din Gabon si Ghana la ONU, Foto: Bianca Otero / Zuma Press / Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că, dacă se confirmă că în Gabon a avut loc o lovitură de stat, atunci această evoluţie va spori instabilitatea din regiune, transmit Reuters și Agerpres.

Situaţia din ţara africană va fi analizată de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

„Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune”, a spus Borrell în faţa miniştrilor apărării europeni.

Potrivit demnitarului european, ceea ce se întâmplă în Africa de Vest constituie „o mare problemă pentru Europa”.

Un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat.

Lovitură de stat în Gabon, după alegerile prezidențiale

Tensiunile erau foarte mari în Gabon, pe fondul temerilor de tulburări după votul prezidențial, parlamentar și legislativ de sâmbătă, în care Bongo a încercat să mențină puterea deținută de familia sa de 56 de ani, în timp ce opoziția a făcut presiuni pentru schimbare în această națiune bogată în petrol și cacao, dar afectată de sărăcie.

Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea unor posturi străine, precum și decizia autorităților de a întrerupe serviciile de internet și de a impune o stare de asediu pe timp de noapte în toată țara după scrutin au generat îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.

Centrul electoral gabonez a anunțat miercuri că Bongo a câștigat alegerile cu 64,27% din voturi și că principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, s-a clasat pe locul al doilea cu 30,77%.

Bongo, în vârstă de 64 de ani, care i-a succedat tatălui său, Omar, în funcția de președinte în 2009, a concurat împotriva a 18 contracandidați, dintre care șase l-au susținut pe Ondo Ossa. Echipa lui Bongo a respins acuzațiile de fraudă.

Dacă va avea succes, lovitura de stat ar fi a opta în Africa Centrală și de Vest din 2020 încoace. Loviturile de stat din Mali, Guineea, Burkina Faso, Ciad și Niger au subminat progresele democratice înregistrate în ultimii ani în acele țări.

Cel mai recent, luna trecută, armata a acaparat puterea în Niger, trimițând unde de șoc în tot Sahelul și la nivel global.

Nigerul era cel mai apropiat aliat al Occidentului în lupta sa împotriva insurgenței jihadiste din Sahel, care a dezrădăcinat sute de mii de oameni, unii dintre aceștia încercând să ajungă în Europa prin Africa de Nord și apoi traversând Marea Mediterană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro