Sari direct la conținut

Bulgaria a decis să nu mai interzică importul de cereale ucrainene / Care e poziția României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei înainte de decizia de mâine a UE

HotNews.ro
Grâu recoltat lângă Kramatorsk, Ucraina, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
Grâu recoltat lângă Kramatorsk, Ucraina, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Bulgaria a decis joi, spre deosebire de Polonia, să nu prelungească interdicția privind importurile de cereale ucrainene dincolo de data de expirare a acesteia, 15 septembrie, transmite AFP.

Sofia „nu susține” o prelungire a restricțiilor, se arată într-o rezoluție adoptată de Parlament cu o largă majoritate (124 de voturi din 197 de deputați prezenți) la inițiativa guvernului proeuropean. Textul citează „solidaritatea cu Ucraina” și necesitatea de a „garanta securitatea alimentară mondială”.

Volodimir Zelenski a reacționat rapid pe platforma X, spunând că este „recunoscător” Bulgariei pentru decizie. „Îi mulțumesc prim-ministrului Nikolai Denkov și echipei sale, precum și parlamentarilor bulgari care au sprijinit acest demers. Bulgaria este un exemplu de solidaritate adevărată, a adăugat el.

În aprilie, UE a autorizat cinci state membre – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui ucrainene, cu condiția să nu împiedice tranzitul către alte țări.

Această măsură a fost luată pentru a proteja fermierii lor, care au acuzat aceste importuri de scăderea prețurilor pe piețele lor locale.

În urma ofensivei rusești și a închiderii căilor de navigație din Marea Neagră, aceste țări au primit un aflux de cereale ieftine din Ucraina, care au rămas blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, în loc să fie trimise în Africa și Orientul Mijlociu.

Polonia a anunțat deja că va extinde unilateral interdicția. Ungaria a avertizat, de asemenea, că va face același lucru dacă Bruxelles-ul decide să nu prelungească restricțiile. Guvernul slovac a spus și el că vrea să mențină interdicția.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi ministrului Agriculturii ca indiferent de decizia pe care o va lua mâine Comisia Europeană în privința importului de cereale din Ucraina să pregătească un mecanism prin care să fie compensate pierderile agricultorilor români. Fermierii din România au amenințat marți că blochează vămile și Portul Constanța dacă nu se prelungește interdicţia de import pentru cerealele din Ucraina

Bulgaria se deosebește de vecinii săi pentru că are mari producători de ulei de floarea-soarelui, care se plângeau de o penurie gravă de semințe și de prețuri ridicate de când a fost introdus embargoul.

Aceștia au salutat „triumful rațiunii”, în timp ce fermierii care nu văd cu ochi buni concurența ucraineană au criticat decizia.

Premierul Nikolay Denkov a explicat miercuri că guvernul a considerat că este necesar să „stimuleze concurența pe piață” pentru a limita scumpirea alimentelor.

Sofia va cere, de asemenea, un ajutor de la Bruxelles „pentru a-și îmbunătăți infrastructura rutieră și feroviară pentru a accelera transportul de mărfuri ucrainene către țările terțe”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro