Irlanda de Nord: Noile reguli post-Brexit intră în vigoare după ce au fost contestate de unioniști
Noile reguli post-Brexit pentru importul de bunuri în Irlanda de Nord din Marea Britanie intră în vigoare la acest sfârșit de săptămână, rezultat al acordului semnat în februarie anul trecut între Londra și Bruxelles, fără a-i fi liniștit pe sindicaliștii din provincie, potrivit AFP.
Începând de duminică, mărfurile care sosesc în Irlanda de Nord din Marea Britanie și care sunt destinate pieței irlandeze – sau altor țări din Uniunea Europeană – vor fi supuse unor controale specifice pentru a verifica dacă sunt potrivite pentru piața unică europeană.
Mărfurile destinate vânzării și consumului în Irlanda de Nord vor beneficia de o procedură mai rapidă.
Dar pentru unioniștii din Irlanda de Nord, aceste noi reguli amenință unitatea Regatului Unit și locul provinciei în cadrul acestuia.
„Duminică, se va confirma că Irlanda de Nord are o frontieră în Mama Irlanda”, a declarat pentru BBC Sammy Wilson, deputat al Partidului Democratic Unionist (DUP), care consideră că acest lucru face ca „Irlanda de Nord să fie mai degrabă un membru al UE decât un membru cu drepturi depline al Regatului Unit”.
Din februarie 2022, în semn de protest față de regulile post-Brexit, DUP a boicotat instituțiile locale din Irlanda de Nord, împiedicând formarea unui guvern, care ar trebui să fie împărțit cu republicanii din Sinn Fein, care au devenit anul trecut principala forță politică a provinciei.
Pentru a păstra pacea obținută în 1998 după trei decenii de conflict și pentru a evita revenirea controalelor la frontieră între provincie – singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE – și Republica Irlanda, Protocolul Irlandei de Nord a creat o frontieră de facto între insula Marii Britanii și Irlanda de Nord.
În februarie anul trecut, acest protocol a fost modificat printr-un nou „cadru” semnat între Londra și Bruxelles, fără a-i mulțumi însă pe unioniști, care refuză în continuare să pună capăt impasului în care se află.