Sari direct la conținut

Biden autorizează noi foraje petroliere în Golful Mexic / Ecologiștii se revoltă, petroliștii doreau mai multe licențe

HotNews.ro
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia
Sondă de petrol, Foto: Dan Bannister / ImageSource / Profimedia

Administrația americană condusă de Joe Biden a anunțat vineri că va elibera în curând noi licențe de exploatare a petrolului și gazelor în Golful Mexic, spre disperarea grupurilor ecologiste, potrivit AFP.

Astfel, președintele democrat își încalcă încă o dată promisiunea din campania pentru climă de a nu autoriza noi foraje de combustibili fosili pe terenurile federale.

Petroliștii doreau mai mult

Decizia anunțată vineri a fost, de asemenea, puternic criticată de industria petrolului și a gazelor naturale, deoarece vizează trei licențe de foraj pentru perioada 2025-2029, un număr mult mai mic decât cele 47 prevăzute pentru această perioadă sub președinția lui Donald Trump.

Potrivit Departamentului de Interne, care gestionează terenurile federale, statul este obligat prin lege să deschidă licențele pentru petrol și gaze pentru a putea autoriza mai multe proiecte de parcuri eoliene.

La rândul său, American Petroleum Institute, principalul lobby petrolier american, a criticat autorizațiile pentru că sunt prea „restrictive”.

„Într-un moment în care țara este asaltată de inflație, administrația Biden alege politici energetice proaste care se adaugă la scumpirea pe care o resimt americanii la pompă”, a declarat președintele Mike Sommers.

Biden se apără: cel mai mic număr de vânzări de licențe de petrol și gaze din istorie

Această lege, denumită Inflation Reduction Act (IRA), este investiția majoră în tranziția energetică și climaterică pe care președintele Joe Biden o dorea, dar în vara anului 2022 nu a reușit să obțină o majoritate în Congres pe acest text decât cu un compromis care a inclus această dispoziție favorabilă combustibililor fosili.

„Administrația Biden-Harris s-a angajat să construiască un viitor energetic curat care să asigure independența energetică a Americii”, a declarat Deb Haaland, secretarul de interne.

Documentul aprobat vineri, care „reprezintă cel mai mic număr de vânzări de licențe de petrol și gaze din istorie (în acest cadru), permite ministerului să sprijine industria în creștere a energiei eoliene”, se mai arată în comunicat.

Decizie „dezamăgitoare”

Dar aceste comentarii nu au liniștit asociațiile de protecție a mediului și a climei.

„Această decizie este mai mult decât dezamăgitoare”, a reacționat Beth Lowell, de la ONG-ul Oceana, „într-un moment în care americanii se confruntă cu efectele crizei climatice, cu incendii, secete, uragane și inundații mai frecvente și mai intense”.

„Din păcate, președintele Biden arată lumii că nu este o problemă să pui poluatorii înaintea unor soluții reale pentru climă”, a adăugat ea.

„De ani de zile, experții ne avertizează că orice nouă producție de combustibili fosili este incompatibilă cu limitarea încălzirii globale la 1,5°C”, a declarat Mattea Mrkusic, de la asociația Evergreen Action.

„Iar săptămâna aceasta, Agenția Internațională a Energiei (AIE) a reafirmat că acest tip de proiect de combustibili fosili nu este necesar pentru a satisface cererea de energie”, a adăugat Mattea Mrkusic.

La începutul acestui an, administrația Biden a interzis orice nouă exploatare de petrol sau gaze într-o zonă vastă din nordul Alaskăi, ca răspuns la „criza climatică”, la cinci luni după ce a aprobat un proiect de petrol și gaze al ConocoPhillips în același stat, în apropiere de Arctica.

Democratul pusese aceste licențe în așteptare la începutul mandatului său, dar, potrivit experților, marja sa de manevră a fost limitată de instanțele de judecată și de hotărârile împotriva politicii sale climatice pronunțate de Curtea Supremă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro