Rusia a ridicat majoritatea restricțiilor privind exporturile de motorină
Guvernul de la Moscova a anunţat vineri că a ridicat embargoul referitor la exporturile de motorină livrate prin conducte petroliere spre porturi, eliminând practic cea mai mare parte a restricţiilor introduse luna trecută, relatează Reuters și Agerpres.
În schimb, restricţiile referitoare la exporturile de benzină rămân în vigoare. Motorina este cel mai important produs petrolier exportat de Rusia, cu livrări de aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost livrate via conducte petroliere.
De asemenea, în anul 2022, Rusia a exportat şi 4,8 milioane de tone de benzină.
„Guvernul a ridicat restricţiile la exporturile de motorină livrată către porturi prin conducte, cu condiţia ca producătorul să livreze pe piaţa internă cel puţin 50% din producţia sa de motorină”, a informat guvernul de la Moscova într-un comunicat de presă.
Restricţiile la exporturile de carburanţi anunţate de Rusia pe 21 septembrie, care este cel mai mare exportator mondial de carburanţi, devansând SUA, au dus la creşterea preţurilor globale şi au forţat unii cumpărători să caute surse alternative de aprovizionare cu benzină şi motorină.
După ce Uniunea Europeană a interzis importurile de carburanţi din Rusia, ca urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina, Rusia şi-a redirecţionat exporturile de carburanţi spre Brazilia, Turcia, mai multe state din nordul şi vestul Africii precum şi state din Golful Persic.
Rusia s-a confruntat cu lipsuri de carburanți, în pofida rezervelor uriașe de petrol
Chiar dacă este unul dintre cei mai mari producători mondiali de petrol, Rusia s-a confruntat în ultimele luni cu probleme în aprovizionarea cu benzină şi motorină deoarece preţurile mai mari la export a făcut mai avantajoasă vânzarea peste hotare a producţiei pentru companiile ruseşti de rafinare.
Rusia a introdus restricțiile la exporturile de carburanți după ce ministrul agriculturii Dmitri Patrușev a avertizat că lipsurile de pe piața internă ar putea periclita recoltarea producției de cereale de toamnă, o situație pe care a descris-o drept „un dezastru” în fața parlamentului de la Moscova.
Tot vineri, guvernul condus de premierul Mihail Mișustin a majorat accizele la exportul de carburanţi pentru revânzătorii care nu produc carburanţi, de la 20.000 până la 50.000 de ruble (495 de dolari) pe tonă, şi a reintrodus subvenţii pentru rafinării începând cu data de 1 octombrie.
„Guvernul vrea să contracareze încercările revânzătorilor de a achiziţiona carburanţi în avans pentru a îi exporta ulterior, după ridicarea restricţiilor”, a precizat guvernul de la Moscova.