Sari direct la conținut

„Metroul din Gaza”: În spatele misterioasei rețele de tuneluri subterane folosită de Hamas

HotNews.ro
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tunelurile de sub Gaza sunt cunoscute cel mai bine ca fiind pasaje folosite pentru contrabanda cu bunuri din Egipt și pentru a lansa atacuri în Israel.

Dar există o a doua rețea subterană pe care Forțele de Apărare ale Israelului o numesc în mod colocvial „metroul din Gaza”, potrivit CNN.

Este un labirint vast de tuneluri, după unele relatări de mai mulți kilometri, folosit pentru a transporta oameni și bunuri, pentru a depozita rachete și depozite de muniție și pentru a găzdui centrele de comandă și control ale Hamas, toate protejate de loviturile avioanelor și dronelor de supraveghere ale IDF.

În 2021, Hamas a susținut că a construit tuneluri în lungime de 500 de kilometri sub Gaza, deși nu este clar dacă această cifră era exactă sau era o bravadă.

Dacă ar fi adevărat, tunelurile subterane ale Hamas ar avea o lungime puțin mai mică de jumătate din cea a sistemului de metrou din New York.

„Este o rețea de tuneluri foarte complicată, foarte mare – imensă – pe o bucată de teritoriu destul de mică”, a declarat Daphne Richemond-Barak, profesor la Universitatea Reichman din Israel.

Nu este clar cât de mulți bani ar fi investit în această rețea Hamas care guvernează fâșia de coastă sărăcită. Cifra este probabil semnificativă, atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și capitalul.

Din 2007, Gaza se află sub o blocadă terestră, maritimă și aeriană din partea Israelului, precum și sub o blocadă terestră din partea Egiptului, și nu se crede că ar deține tipul de utilaje masive folosite de obicei pentru a construi tuneluri subterane adânci.

Experții spun că muncitorii care folosesc unelte de bază au săpat probabil adânc în subteran pentru a construi rețeaua, care are electricitate și este întărită cu beton.

Israelul acuză de mult timp Hamas că a deturnat betonul destinat unor scopuri civile și umanitare către construcția de tuneluri.

Criticii Hamas spun, de asemenea, că sumele mari folosite pentru tuneluri ar fi putut fi folosite în schimb pentru adăposturi civile împotriva bombelor sau pentru rețele de avertizare timpurie, precum cele de peste graniță, în Israel. (integral pe CNN)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro