Sari direct la conținut

Xi Jinping îl consideră pe Viktor Orban un „prieten” şi vrea să ridice nivelul relaţiei bilaterale cu Ungaria. Acelaşi mesaj i l-a transmis şi preşedintelui Serbiei

HotNews.ro
Viktor Orban, primit de Xi Jinping la Beijing, Foto: Rao Aimin / Xinhua News / Profimedia
Viktor Orban, primit de Xi Jinping la Beijing, Foto: Rao Aimin / Xinhua News / Profimedia

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus premierului ungar Viktor Orban că este un „prieten” al Chinei, iar ţările lor ar trebui să-şi ridice nivelul relaţiilor, reflectând legăturile tot mai strânse, chiar dacă statele europene caută să se îndepărteze de China, relatează Reuters.

Sub guvernarea lui Viktor Orban, începând din 2010, Ungaria s-a apropiat tot mai mult de orbita Chinei, un partener important în materie de comerţ şi investiţii. Acest lucru contrastează cu politica din alte state din UE care iau în considerare diversificarea faţă de China şi devin mai puţin dependente de cea de-a doua mare economie a lumii, scrie Reuters, citată de News.ro.

Într-unul dintre cele mai proeminente proiecte din cadrul Iniţiativei „Belt and Road” (Centură şi Drum sau Noile Drumuri ale Mătăsii – n.r.) a lui Xi Jinping, China a oferit cea mai mare parte a finanţării necesare pentru construirea unei legături feroviare între Budapesta şi Belgrad, o lucrare uriaşă care a fost criticată pentru costurile sale şi pentru lipsa de transparenţă.

„Vă considerăm un prieten”, i-a spus Xi lui Orban. „Aţi sprijinit în mod activ construirea în comun a Centurii şi a Drumului şi aţi contribuit la promovarea unei dezvoltări de înaltă calitate a cooperării în cadrul proiectului”, a arătat liderul chinez.

„China, dispusă să ducă parteneriatul strategic cu Ungaria la noi niveluri”

Viktor Orban a venit la Beijing pentru a participa la un forum legat de Iniţiativa „Belt and Road”, un plan ambiţios lansat de Xi în urmă cu un deceniu în speranţa de a construi reţele globale de infrastructură şi energie care să conecteze Asia cu Africa şi Europa.

Într-un semn clar al sprijinului Ungariei pentru China, Budapesta a blocat declaraţiile UE care criticau legea securităţii Beijingului în Hong Kong, despre care susţinătorii spun că este necesară pentru a menţine ordinea după protestele masive antiguvernamentale şi anti-China din 2019. Multe guverne occidentale au declarat însă că legea încalcă o promisiune de a menţine un grad ridicat de autonomie pentru Hong Kong de la revenirea sa sub conducerea chineză în 1997.

În ultimii ani, indiferent de schimbarea situaţiei internaţionale, relaţiile sino-ungare au menţinut o dezvoltare la nivel înalt, i-ar mai fi spus Xi lui Orban, potrivit presei de stat chineze.

China este dispusă să ducă parteneriatul său strategic cuprinzător cu Ungaria la noi niveluri, a arătat Xi.

Xi Jinping a promis sprijinul Chinei și pentru Serbia

Cam acelaşi mesaj l-a transmis preşedintele Chinei şi preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, cu care s-a întâlnit, de asemenea, la Beijing cu ocazia forumului. El a spus că Serbia este un „prieten de neclintit” şi a îndemnat la o coordonare strategică mai puternică între cele două ţări.

China şi Serbia ar trebui să promoveze cooperarea în domenii-cheie precum construcţia de infrastructură, economia digitală şi inovarea ştiinţifică şi tehnologică, a declarat Xi, potrivit presei de stat. Xi Jinping a promis de asemenea sprijinul Chinei pentru Serbia în ceea ce priveşte protejarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale.

Vucic, care a descris de asemenea prietenia dintre Serbia şi China ca fiind o relaţie de tăria „betonului”, a declarat că legăturile lor bilaterale au rezistat la diferite teste şi a recunoscut sprijinul acordat de China Serbiei atunci când s-a confruntat cu dificultăţi. Cei doi lideri au semnat mai multe documente bilaterale, inclusiv cu privire la cooperarea în domeniul industrial şi al investiţiilor, precum şi un acord de liber schimb.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro