Sari direct la conținut

Un nou partid care vrea o „soluție negociată” cu Vladimir Putin apare în Germania / Ar putea obține 20% din voturi

HotNews.ro
Vladimir Putin l-a invitat pe Joe Biden la o ceașcă de ceai, Foto: Alexei Druzhinin / AP / Profimedia
Vladimir Putin l-a invitat pe Joe Biden la o ceașcă de ceai, Foto: Alexei Druzhinin / AP / Profimedia

Sahra Wagenknecht, vedeta celui mai de stânga partid parlamentar din Germania, a plecat din acesta pentru a-și înființa propria formațiune politică bazată pe scepticism atât față de subiectele legate de climă, cât și susținerea Ucrainei, relatează Reuters.

Wagenknecht, care a crescut în Germania de Est, le-a spus luni reporterilor că țintește să îi câștige de partea sa pe alegătorii nemulțumiți, indiferent dacă aceștia sunt de stânga sau de dreapta.

„Mulți nu mai știu pe cine să voteze și votează cu dreapta din furie sau disperare”, a spus ea. „Lucrurile nu mai pot continua așa. Altfel probabil nici nu ne vom mai recunoaște propria țară în 10 ani”, a continuat ea.

Prețurile ridicate la energie și inflația mare subminează susținerea „coaliției-semafor” condusă de cancelarul Olaf Scholz, poreclită astfel din cauza culorii celor 3 partide politice care o formează: Verzi, social-democrați (roșu) și liberalii de la FDP (galben).

Însă sondajele de opinie arată că nici creștin-democrații conservatori nu reușesc să vină cu soluții care să convingă electoratul, situație care creează oportunități pentru populiști și extremiști.

Sahra Wagenknecht spune că nu e pro-Putin

Partidul de extrema dreaptă AfD a anunțat în premieră vara aceasta că va nominaliza un candidat pentru funcția de cancelar în contextul popularității istorice pe care i-o atribuie sondajele.

„Într-o perioadă de criză legiuitorii Stângii (n.r. „Die Linke”, partidul de până acum al lui Wagenknecht) ar trebui să se concentreze pe a-și face slujba”, a declarat Janine Wissler, lidera Die Linke, după anunțul făcut de fosta sa colegă.

Wissler a spus că acest lucru înseamnă să faci opoziție de stânga guvernului, nu să urmezi un deziderat „egoist” de a forma un nou partid politic.

„Alianța Sahra Wagenknecht” va spera însă să atragă și alegători ai AfD, nu doar ai Die Linke, potrivit fondatoarei sale.

„Am fost descrisă ca fiind apropiată de Putin sau pro-rusă pentru că îmi doresc o soluție negociată în Ucraina”, a spus Wagenknecht. „Este dreptul tău legitim să nu ne placi sau să nu ne împărtășești pozițiile. Dar nu urma ruta ieftină de a ne atribui lucruri pe care nu le reprezentăm”, a cerut ea.

Unii comentatori nu au fost însă convinși de comentariile ei.

Stânga germană se ceartă din cauza războiului din Ucraina

Printre politicile pe care aceasta le propune se numără unele legate de un control mai strict asupra migrației și oprirea livrărilor de arme către Ucraina.

Un sondaj de opinie făcut de Givey pentru T-Online la scurt timp după anunțul lui Wagenknecht privind formarea noii „Alianțe” arată că în jur de 20% din alegători „și-ar putea imagina” votând pentru partidul ei.

Wagenknecht și-a exprimat anterior opoziția și pentru impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, catalogând guvernul lui Scholz drept „cel mai stupid din Europa” din cauza aprobării acestora în contextul în care Germania era dependentă de gazul rusesc până la începerea războiului anul trecut.

Această ruptură între Wagenknecht și Die Linke, care urmează altor demisii, are loc în contextul unor diviziuni profunde în interiorul partidului. Deși majoritatea membrilor Stângii se opun trimiterii de ajutoare militare Ucrainei, unii dintre ei și-au exprimat susținerea pentru sancțiunile împotriva Rusiei, afirmând că războiul declanșat de Putin este o mostră de „imperialism”.

AfD, care de asemenea se opune ajutorului militar pentru Ucraina, este cotat la 20% din intenția de vot de către majoritatea sondajelor.

Urmărește ultimele evoluții din a 607-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro