Dicţionarul oficial al limbii suedeze, finalizat după 140 de ani
După o muncă de 140 de ani, limba suedeză este în sfârşit referenţiată: dicţionarul oficial a fost finalizat şi ultimul său volum a fost trimis la tipografie săptămâna trecută, a anunţat miercuri editorul său, informează AFP și Agerpres.
Conceput de Academia Suedeză, instituţia care decernează prestigiosul premiu Nobel pentru literatură, Dicţionarul Academiei Suedeze (SAOB) numără 33.111 pagini, repartizate în 39 de volume.
Acest proiect de lungă durată a început în 1883, a explicat Christian Mattson, care conduce echipa responsabilă de elaborarea dicţionarului.
„Acum am terminat. De-a lungul anilor, 137 de persoane au fost angajate cu normă întreagă pentru a lucra la el”, a adăugat Christian Mattson.
Odată cu finalizarea dicţionarului, a fost bifată o etapă importantă pentru echipă, dar aceasta va avea încă mult de lucru: volumele ce enumeră cuvintele care încep cu litere de la A până la R sunt acum atât de vechi, încât trebuie revizuite.
Cuvântul „alergie”, de exemplu, a intrat în limba suedeză în anii 1920, dar nu apare în volumul dedicat literei „A”, deoarece acesta a fost publicat în 1893, a dezvăluit Christian Mattson.
Alţi termeni precum „păpuşa Barbie”, „aplicaţie” şi „computer” se numără printre cei 10.000 de termeni noi care vor fi adăugaţi în dicţionar în următorii şapte ani.
SAOB este o lucrare de referinţă pentru limba suedeză de după anul 1521. Este disponibil online şi a fost tipărit în doar 200 de exemplare, utilizate în majoritatea lor de cercetători şi lingvişti.
Academia Suedeză publică, de asemenea, un dicţionar al limbii vorbite.
Înfiinţată în 1786 de regele Gustav al III-lea, după modelul Academiei Franceze, scopul acestei instituţii este de a promova limba şi literatura suedeză şi de a lucra pentru a asigura „puritatea, vigoarea şi măreţia” acestei limbi scandinave.