Sari direct la conținut

Rusia respinge furios reluarea discuțiilor cu SUA privind inspecțiile la arsenalele nucleare

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Serghei Lavrov, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins luni vehement orice reîncepere a discuţiilor cu Washingtonul cu privire la reluarea inspecţiilor reciproce asupra arsenalelor nucleare în cadrul tratatului START, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Cum să le putem permite americanilor să ne viziteze instalaţiile nucleare (…), dacă ei le furnizează ucrainenilor armament cu rază lungă de acţiune care deja a fost folosit împotriva bazelor noastre strategice, mai ales împotriva bazelor de bombardiere nucleare strategice?”, a spus Lavrov, vorbind prin videoconferinţă la maratonul „Znanie” (Cunoaşterea) organizat de autoritățile ruse.

Mai mult, a completat ministrul rus, „pentru pregătirea acestor atacuri, americanii nu doar le-au furnizat arme (ucrainenilor), ci i-au ajutat şi cu informaţii pentru a încerca să lovească obiectivele”.

El a amintit că, în preambulul Tratatului Noul START (sau START III) pentru reducerea arsenalelor nucleare, se menţionează că Rusia şi SUA nu mai sunt state rivale, că între ele există încredere reciprocă şi securitatea este indivizibilă.

„Toate acestea au fost călcate în picioare, distruse şi aruncate la gunoi de americani”, a remarcat ministrul rus de externe.

Rusia s-a retras din tratatele internaționale de control a armelor nucleare

Pe 21 februarie anul acesta, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat suspendarea aplicării de către ţara sa a Tratatului START III. Liderul de la Kremlin a subliniat atunci că „Rusia nu părăseşte, ci doar suspendă” aplicarea tratatului asupra reducerii armamentului strategic ofensiv, care expiră în anul 2026.

Tratatul Noul START, care include în mod precis un sistem de inspecţie a arsenalelor, prevede reducerea cu 30% a numărului de ogive nucleare, până la 1.550 pentru fiecare din cele două părţi. Tratatul plafonează de asemenea la 800 pentru fiecare parte numărul lansatoarelor de rachete balistice intercontinentale.

Joia trecută Putin a promulgat și legea care prevede retragerea Rusiei din Tratatul de interzicere totală a armelor nucleare (CTBT).

Autorităţile ruse au subliniat că revocarea documentului nu înseamnă că Kremlinul va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât „moratoriul rămâne” în vigoare.

„Preşedintele rus a spus foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele de testare pentru reluarea testelor. În practică, însă, testele vor fi reluate numai după ce SUA vor efectua teste similare”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro