5 realități despre aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE, dincolo de emoția momentului
La mai bine de un an de când Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la UE, Comisia Europeană recomandă deschiderea oficială a negocierilor de aderare. Executivul UE admite că, până să se întâmple asta, cele două țări vor trebui să mai îndeplinească anumite reforme.
Decizia privind începerea negocierilor de aderare aparține țărilor membre și ea trebuie votată în unanimitate, ceea ce va fi o problemă. Tot azi, Georgia a primit în sfârșit recomandarea de a i se oferi statutul de țară candidată, pe care spera să-l primească anul trecut, odată cu Moldova și Ucraina. Cât despre Balcanii de Vest, nu sunt progrese notabile pe drumul integrării. Comisia a făcut o serie de recomandări celor șase țări care aspiră la statutul de membri (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia).
Liderii țărilor UE se vor reuni, la mijlocul lunii decembrie, la Bruxelles, într-un summit unde deschiderea discuțiilor de aderare cu cele două țări din vecinătatea estică va fi pe agendă.