Sari direct la conținut

Pregătiri pentru proteste în Spania: Premierul Pedro Sanchez ar urma să îi amnistieze pe separatiștii catalani pentru a rămâne la putere

HotNews.ro
Protest impotriva amnistierii separatistilor catalani, Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia
Protest impotriva amnistierii separatistilor catalani, Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al lui Pedro Sanchez a ajuns joi la un acord cu formaţiunea liderului secesionist catalan Carles Puigdemont, în vederea menținerii la putere a prim-ministrului Pedro Sanchez, scriu agențiile AFP și Reuters, citând surse apropiate discuțiilor.

AFP scrie că în schimbul sprijinului lor, secesioniştii catalani au obţinut viitoarea adoptare a unei legi foarte controversate, de amnistie pentru liderii şi militanţii lor urmăriţi de justiţie, în special pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017.

Una dintre sursele apropiate negocierilor afirmă că acordul ar urma să fie prezentat la mijlocul zilei la Bruxelles, unde Carles Puigdemont s-a instalat după ce a fugit din Spania în 2017 pentru a se sustrage urmării penale declanşate împotriva lui de justiţia spaniolă.

Sprijinul a şapte deputaţi ai formaţiunii lui Puigdemont, Împreună pentru Catalonia („Junts per Catalunya”), îi este indispensabil lui Pedro Sanchez, al cărui partid socialist s-a plasat pe locul doi în alegerile legislative din 23 iulie, pentru ca el să își poată trece un nou guvern prin parlament și să continue ca prim-ministru.

Alegerile parlamentare spaniole au fost câștigate de Partidul Popular de dreapta, dar acesta nu a reușit să formeze un guvern din cauza lipsei aliaților în parlamentul de la Madrid.

Pedro Sanchez i-a grațiat deja pe separatiștii catalani

Dreapta spaniolă se opune virulent grațierii separatiștilor catalani, acuzându-l pe Pedro Sanchez că subminează unitatea țării și că este dispus la orice compromisuri doar pentru a se menţine la putere. Zeci de mii de spanioli au participat în ultimele săptămâni la proteste față de grațierea separatiștilor catalani, după ce aceștia au anunțat ce i-au cerut lui Sanchez pentru a-i sprijini un nou guvern.

Numărul protestatarilor a ajuns la 100.000 în capitala Madrid la sfârșitul lunii octombrie.

„Această amnistie nu este negociată în numele Spaniei, ea este negociată în numele lui Sanchez”, le-a spus susţinătorilor săi liderul Partidului Popular, Alberto Nunez Feijoo, care a cerut ca spaniolii să fie întrebați cu privire la acest subiect în cadrul unui referendum.

Sanchez, care încearcă să calmeze tensiunile legate de separatişti de când a ajuns la putere cu susţinerea lor în urmă cu cinci ani, s-a pronunţat în trecut împotriva unei amnistieri. În 2021, el i-a graţiat însă pe separatiştii catalani condamnaţi la închisoare din cauza rolului pe care l-au jucat în secesiunea eşuată.

La sfârșitul lui octombrie Sanchez a dat asigurări în faţa unor reprezentanţi PSOE că această graţiere a dezamorsat în mod „de netăgăduit” tensiunile cu privire la Catalonia.

Însă tot atunci el a spus că „rezolvarea definitivă a conflictului va face necesare şi alte măsuri, pentru că nu putem lăsa această rană deschisă pentru totdeauna” – o declarație pe care mulți au interpretat-o drept un semnal că ar fi de acord cu grațierea separatiștilor.

Magistrații spanioli au denunțat în termeni duri amnistierea separatiștilor din Catalonia

Un anunț joi privind amnistierea separatiștilor catalani ar veni la doar câteva zile după ce Consiliul General al Magistraturii din Spania, organismul care alege judecătorii de top, și-a exprimat public îngrijorări grave față de o astfel de mutare.

Consiliul a subliniat într-un comunicat remis luni că își „exprimă îngrijorările intense și dezolarea față de degradarea, dacă nu abolirea, statului de drept în Spania”.

„Din momentul adoptării (unei înțelegeri privind grațierea separatiștilor) ea va fi o proclamație oficială care va produce în mod inevitabil consecințe în detrimentul intereselor reale ale Spaniei”, mai nota comunicatul publicat de magristrați.

Pablo Simon, un politolog de la Universitatea Carol al III-lea din Madrid, spune că aceste temeri sunt justificate, însă că, spre deosebire de grațierile pe care guvernul le-a acordat (individual) separatiștilor catalani, legea amnistiei ar urma să treacă printr-un proces turbulent de adoptare în parlament.

Didier Renyders, comisarul european pentru justiție, a scris miercuri o scrisoare guvernului spaniol, cerând mai multe detalii despre înțelegerea negociată cu separatiștii catalani.

„Îngrijorări serioase sunt exprimate acum cu privire la discuțiile în desfășurare privind posibila adoptare a unei legi a amnistiei. Deși deocamdată nu există o propunere oficială, aceasta a devenit un subiect de interes considerabil în dezbaterea publică iar Comisia Europeană a fost contactată în legătură cu acest subiect, inclusiv din partea unui număr mare de cetățeni”, a notat comisarul european.

Scrisoarea a fost adresată ministrului Felipe Bolanos, reprezentantul guvernului spaniol pentru relațiile cu parlamentul și sistemul judiciar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro