Sari direct la conținut

Japonia permite companiilor să măsoare talia angajaților lor și să-i forțeze să facă exerciții fizice dacă sunt supraponderali / Cele mai ciudate prevederi din legislația muncii

HotNews.ro
Strada din Tokyo, Japonia, Foto: Tibor Bognar/ Alamy/ Profimedia
Strada din Tokyo, Japonia, Foto: Tibor Bognar/ Alamy/ Profimedia

Există câteva legi destul de ciudate în materie de muncă în întreaga lume, cum ar fi cea din Japonia care permite companiilor să măsoare talia angajaților lor și să-i forțeze să facă exerciții fizice dacă sunt supraponderali

Japonia

Există o lege națională în Japonia (legea Metabo) care permite companiilor să măsoare talia angajaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 74 de ani pentru a identifica riscurile pentru sănătate, cum ar fi diabetul și obezitatea. În 2008, s- a introdus Legea Metabo , care impunea tuturor bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani să li se măsoare talia de către angajatorul lor anual. Limitele au fost stabilite la 85 cm pentru bărbați și 90 cm pentru femei, iar oricine depășea aceste cifre trebuia să participe la cursuri de slăbire finanțate de compania de asigurări de sănătate a angajatorului. Guvernul nipon poate amenda legal companiile dacă nu aplică această lege.

Luxemburg

În Luxemburg, orele suplimentare sunt strict reglementate și sunt permise numai cu autorizarea prealabilă a ministerului muncii. Numărul standard de ore de lucru pentru angajați este de 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Orice timp de lucru care depășește acest cuantum este considerat oră suplimentară.

Dacă se efectuează ore suplimentare, timpul maxim de lucru nu poate depăși 10 ore pe zi și nici 48 de ore pe săptămână. Pentru a beneficia de ore suplimentare angajatorul trebuie să notifice fiecare caz Inspectoratului Muncii și Minelor ( Inspection du Travail et des Mines – ITM)

Belgia

Ți-ai dorit vreodată să evadezi timp de un an, dar nu ai făcut-o de teamă să nu-ți pierzi locul de muncă? În Belgia e exclus să ți se întâmple, deoarece legea, „ pauzei în carieră ”, permite angajaților să-și întrerupă angajarea pentru o perioadă de timp pentru a călători, timp în care ei primesc o indemnizație și un loc de muncă garantat la întoarcere.

SUA

În unele state americane un angajat poate fi concediat dacă are cel puțin două popriri pe salarii pentru datorii.

Pentru o singură poprire este interzisă concedierea angajatului.

California: Fără teste poligraf

California e cunoscută pentru legile sale prietenoase cu angajații. În California, este ilegal să aplici acorduri de neconcurențialitate. În multe țări, dacă pleci de la o firmă ți se interzice să lucrezi pentru o altă firmă concurentă o perioadă limitată de timp.

În plus, angajatorii trebuie să se asigure că angajații pot avea acces la apă potabilă la locul de muncă sau plătesc o amendă de la 50 la 200 USD.

De asemenea, este ilegal ca companiile private să pună angajații la un test poligraf. Agențiile publice sunt exceptate de la această regulă, e drept

Florida: Legile „Pistoalelor la locul de muncă”.

În Florida, angajații au voie să aducă arme la serviciu atâta timp cât le țin în mașină. Pistoalele trebuie să fie încuiate în interiorul unui autovehicul privat, atunci când în firmă sunt clienți sau invitați.

Louisiana: concediu pentru donarea măduvei osoase

Statul Louisiana are câteva legi unicat. Știați că trimiterea unei pizza surpriză în Louisiana este ilegală? Pizza surpriză este considerată hărțuire.

Louisiana are, de asemenea, propriile legi anti-discriminare atunci când vine vorba de angajare. În 2022, Louisiana a adoptat o lege care interzice discriminarea pe bază de coafură. Acest act asigură că angajatorii nu discriminează angajații pe baza alegerii lor privind modul în care își poartă părul: afros, dreadlocks, împletituri, bucle și multe altele.

De asemenea, angajații au dreptul la multe tipuri de concedii plătite cum ar fi serviciul de jurat (la un proces) și concediul pentru donarea de măduvă osoasă.

Italia

Spre deosebire de multe alte țări în care este acceptabil să concediezi un angajat pentru performanță slabă , în Italia performanța slabă nu poate fi un motiv legal de concediere.

Australia

În conformitate cu Legea muncii echitabile , angajații australieni care au lucrat pentru același angajator timp de peste 12 luni au dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru , cum ar fi: Schimbarea orelor de început și de sfârșit a programului, Lucrul cu fracțiune de normă sau partajarea locului de muncă, Schimbarea locului din care muncești (de exemplu, lucrul de acasă).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro